Amnesti: Targetiranje novinara i nevladinih organizacija apsurdno 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Targetiranje novinara i nevladinih organizacija apsurdnim optužbama za pranje novca i finansiranje terorizma, nesumnjiv je čin zastrašivanja i poslednje je u aktuelnoj u kampanji gušenja kritike od vlasti Srbije, izjavio je direktor međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) za Evropu Nils Muižnieks.

On je, u pisanoj izjavi koju prenosi Radio Slobodna Evropa, naveo da takva vrsta istrage, za koju je rekao da je usmerena isključivo na one koji imaju kritički odnos prema vlasti, „umanjuje pravo na slobodu izražavanja i ugrožava slobodu medija“.

Ova istraga mora biti prekinuta, naveo je Muižnieks.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije od banaka je zatražila uvid u finansijske transakcije dela medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana iz Srbije od 1. januara 2019. godine.

Na spisku, koji je 27. jula objavio informativni program Newsmax Adria (čiji se direktor Slobodan Georgijev takođe nalazi na njemu) ukupno je 37 organizacija ili udruženja i 20 pojedinaca koji su predmet interesovanja Uprave.

Većina njih se – kako su pojedini i sami istakli u prvim reakcijama – finansira konkurišući za projekte, mahom od institucija ili država – članica Evropske unije.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je 29. jula da Uprava za pranje novca radi svoj posao i da je neverovatno, kako se izrazio, „političko divljanje“ pojedinih nevladinih organizacija i političara, nakon što je od banaka zatražen uvid u sve njihove transakcije.

„Ne vidim zašto bi uvid u transakcije pojedinaca ili nevladinih organizacija bio problem, ukoliko se nešto ne krije“, izjavio je Mali za TV Pink.

Danas su mediji i organizacije civilnog društva zahtevali od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.