Antić: Nevakcinisani vojnici se diskriminišu 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE Jovo Mamula

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović načinio je propust u radu kada je 10. maja ove godine naredio obaveznu imunizaciju protiv bolesti kovid 19 svih nevakcinisanih pripadnika vojske, utvrdio je u rešenju Zaštitnik građana.

Izdajući takvo naređenje, dodaje se u rešenju, načelnik Generalštaba postupio je suprotno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povređujući pravo pripadnika vojske na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta.

“Ministarstvo odbrane će ubuduće, ukoliko bude smatralo da je potrebno sprovesti imunizaciju profesionalnih pripadnika Vojske Srbije od zaraznih bolesti, sprovoditi postupak vakcinacije u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno tako što će se imunizacija narediti aktom ministra (zdravlja), u skladu sa preporukama Svetske zdravstene organizacije, na predlog Zavoda za javno zdravlje i uz saglasnost Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti”, navodi se u rešenju Zaštitnika.

Ombudsman je preporučio Ministarstvu odbrane i Generalštabu da poništi naređenje MIlana Mojsilovića i da prestanu da sprovode sve aktivnosti vezane za obaveznu imuniziaciju profesionalnih pripadnika vojske.

Rok da postupe po ovoj preporuci iznosi 60 dana.

Ukoliko se načelnik ogluši o ovu preporuku, prema rečima Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije koji je i podneo pritužbu Zaštitniku građana, pokazaće da svesno i sa umišljajem čini krivično delo zloupotreba službenog položaja.

– Na taj način, načelnik Mojsilović bi potvrdio da sebe stavlja iznad zakona, što bi moglo da uzdrma same principe na kojima Vojska Srbije počiva, a to je načelo subordinacije i načelo poštovanja zakona. Jednostavno, ukoliko čovek na čelu sistema ne poštuje zakon, kako onda može poštovanje zakona da očekuje od svojih podređenih, navodi Antić.

On navodi da se prinudna imunizacija nevakcinisanih pripadnika vojske i dalje sprovodi, kao i da je preduzet niz diskriminatornih mera prema onima koji su se toj naredbi oglušili.

– Mi imamo informacije da su ljudima stopirana unapređenja u viši čin, iako su ispunili zakonske uslove ili da se ne šalju u međunarodne misije zbog toga što nisu želeli da prime vakcinu protiv kovida. Istovremeno se u pojedinim jedinicama fizički razvajaju vakcinisani od nevakcinisanih pripadnika vojske tako što se odvajaju posebne prostorije za nevakcinisane. Takođe, nevakcinisani pripadnici vojske i dalje imaju obavezu nošenja maski što nije slučaj sa kolegama koje su primile vakcinu, ističe Antić.

U odgovoru na pritužbu Zaštitniku, Ministarstvo odbrane se pozvalo na Pravilo službe Vojske Srbije koje u jednom članu navodi da vojna lica podležu imunizaciji protiv određenih zaraznih bolesti i da se vakcinisanje obavlja u radno vreme, što se reguliše naredbom nadležnog starešine.

Zaštitnik građana je, međutim, u rešenju istakao da je Pravilo službe VS podzakonski akt kojim se ne mogu derogirati odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje propisuju na koji način se propisuje obavezna imunizacija za određenu kategoriju stanovništva.

Paralelno sa pritužbom Zaštitniku građana, Vojni sindikat Srbije podneo je i krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tereteći Milana Mojsilovića za krivično delo zlouptreba službenog položaja. Kako ističe Antić, od podnošenja prijave nikakve povratne informacije iz tužilaštva nije dobio.

Zaštitnik građana je nakon izvršene kontrole Ministarstvu odbrane odredio rok od 60 dana da postupi po preporukama.

Prema Zakonu o Zaštitniku građana, taj rok je mogao da iznosi i 15 dana, ali Zaštitnik očigledno nije smatrao da postoji opasnost da će zbog neotklanjanja nedostataka prava podnosioca biti trajno i u značajnom obimu oštećena.

U slučaju da ministarstvo ne postupi po preporukama, zakon Zaštitniku daje mogućnost da o tome obavesti javnost, Narodnu skupštinu i Vladu, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti rukovodioca organa uprave.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Antić: Nevakcinisani vojnici se diskriminišu”

  1. Jer ovoga našeg „zaštitnika“ plaća Vlada Kosova?!
    Zna li taj naš zaštitnik nešto o očuvanju borbene gotovosti i borbenih mogućnosti jedinica vojske u uslovima pandemije?! O čemu on razmišlja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.