Astrazeneka davana u Srbiji nepriznata u nekim EU zemljama 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Astrazeneka proizvedena u Indiji, koja je tokom proleća davana i u Srbiji, nije priznata u pojedinim zemljama Evropske unije.

To, između ostalog, znači da za građane koji su primili „indijsku“ varijantu vakcine kompanije Astrazeneka ne važe privilegije poput oslobađanja od obaveznog negativnog testa na kovid 19 ili višednevnog karantina prilikom ulaska u pojedine EU države.

U Ambasadi Nemačke u Srbiji Danasu je potvrđeno da putnicima koji dolaze iz Srbije u Nemačku avionom se ne priznaje Astrazeneka, koju je proizveo Serum Institut Indije.

Ova vakcina nosi naziv „covishield“ i ona nije dobila dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), jer takva dozvola nije ni zatražena.

EMA je prethodno dala dozvolu za Astrazeneka vakcinu proizvedenu na teritoriju EU – koja nosi naziv „vaxzevria“. I „covishield“” i „vaxzevria“ su identičnog sastava, ali su proizvedene na različitim lokacijama.

Da podsetimo, u Srbiju je krajem februara dopremljeno 150.000 doza vakcine ““covishield“”.

Nemačka zvanično prihvata „vaxzevria“ vakcinu, kao i ostale vakcine koje je EMA odobrila, ali ne i cepivo „covishield“ iz Indije.

A koje još stačno sve države EU ne prihvataju Astrazeneku iz Indije nismo uspeli da saznamo tokom prethodnih dana ni u Ministarstvu spoljnih poslova, ni u Ministarstvu turizma, ni u Vladi Srbije.

Informacije sa zvaničnih sajtova pojedinih evropskih država pokazuju međutim da postoji još nekoliko njih koje ne predviđaju “povlastice” za vakcinisane ovim cepivom.

Tako se na primer na zvaničnom sajtu Kipra – CyprusFlightPass – među vakcinama koje ta država priznaje ne spominje Astrazeneca covieshiled, iz Indije, već samo Astrazeneka vaxzervia. To znači da oni građani koji su primili covieshiled prilikom ulaska u ovu zemlju moraju da prođu procedure vezane za obavezan PCR test i eventualan karantin.

Pored Kipra, i Danska priznaje samo vakcine koje je odobrila EMA, a isto je slučaj i sa Litvanijom, ali I Maltom, koja inače priznaje srpski zeleni sertifikat sa QR kodom.

Pitanje priznavanja „indijske“ Astrazeneke došlo je u fokus javnosti početkom meseca odnosno nakon što su počele da se primenjuju olakšice za putnike koji su vakcinisani.

Svaka EU država samostalno odlučuje o uslovima za ulazak na svoju teritoriju i svaka propisuje koje vakcine priznaje.

Pojedine EU države, kao i Norveška, odlučile su da se drže samo vakcina koje je odobrila EMA, dok su druge na svoju listu uključile i cepiva koja nisu odobrena od strane EMA ali su dobila odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije, što znači i „covishield“.

Odluka pojedinih zemalja da priznaju samo EMA odobrene vakcine potencijalno je stvorila problem stanovnicima Indije, koji su vakcinisani upravo AZ Covieshiled cepivom, ali i Velike Britanije, gde je prema pisanju engelske štampe dato pet miliona doza ove vakcine.

Na drugoj strani, indijski mediji su preneli prošle nedelje da bi u narednom periodu indijska AZ covieshiled trebalo da dobije odobrenje EMA. Kako su naveli Astrazeneka je zatražila da se Serum institut Indije prihvati kao dodatno mesto proizvodnje za Astarzeneka „vaxzevria“ vakcinu, koja je ranije odobrena.

Potvrde kao uslov za muzej

Evropski mediji prvobitno su preneli da ni Francuska neće priznavati Astrazeneku proizvedenu u Indiji. U Ambasadi ove države Danasu je međutim rečeno da priznaju vakcine AstraZeneca nezavisno od zemlje u kojoj su proizvedene. Ovde su odnedavno uvedene mere koje predviđaju povlastice za vakcinisane. Oni koji su primili vakcinu mogu bez ograničenja da uđu u muzeje, bioskope, bazene, dok je ostalima potreban negativan test. S obzirom na ova nova pravila, iz Ambasade Francuske poručili su posetiocima “da uvek budu u stanju da na uvid pruže dokaz o vakcinaciji”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Astrazeneka davana u Srbiji nepriznata u nekim EU zemljama”

  1. Informacija koju prenosite za Kipar, nije tačna. Vratila sam se pre nekoliko dana s Kipra bez problema, naravno prethodno sam napravila flightpass na osnovu naše potvrde o vakcinaciji upravo Astrazenekom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.