Batut: Smanjen broj obolelih od gripa, dosad 38 smrtnih ishoda 1Ilustracija Foto: Pixabay / Mojpe

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je do sada u Srbiji od posledica virusa gripa u ovoj sezoni preminulo 38 ljudi, ali da je prošle sedmice zabeležen manji broj obolelih.

U saopštenju se dodaje da je epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

Prema Batuta, od početka sezone za do 17 februara prijavljeno je ukupno 122.178 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 38 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus.

U toku prethodne nedelje u Srbiji se beleži 17.491 slučaj oboljenja sličnih gripu. U svim uzrasnim grupama registruje se smanjenje broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u odnosu na prethodnu nedelju, a najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine.

„U 7. izveštajnoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost. U većini okruga beleži se opadajući trend nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu. U Pčinjskom okrugu se registruje značajno povećanje broja obolelih u odnosu na prethodnu nedelju“, navode u Batutu.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope. Od početka sezone 2018/2019. epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

Podsećamo da je neophodno primenjivati opšte preventivne mere u kontinuitetu: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.