Foto: Medija centar; Stanislav Milojković

Vučić je za TV Prva ocenio da Crna Gora zabranom ulaska srpskih intelektualaca uvodi ne verbalni, već delikt mišljenja. „Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i molio sam ga da razgovara sa kolegama u Crnoj Gori. Dobio je potvrdu za navedena četiri lica, ali ne znamo da li ima još lica“, rekao je Vučić i dodao da Srbija još nije zvanično dobila akt o zabrani ulaska.

„Kao razlog navedeno je ugrožavanje sigurnosti i temelja bezbednosti Crne Gore. Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, mi smo zabranili ulaz kriminalcima koji su na poternicama, a neko drugi je kao odgovor na to zabranio nečije mišljenje. Crna Gora ovim uvodi ne verbalni, već delikt mišljenja i to je nedopustivo u 21. veku i u Evropi“, naglasio je Vučić.

U odgovorima Danasu oni kojima je uskraćen ulazak u Crnu Goru rekli su da o tome nisu dobili nikakvo obaveštenje. Ovaj potez crnogorskih vlasti naišao je na osudu i dela opozicione javnosti.

– Ne znam da li je tačno da mi je zabranjen ulazak u Crnu Goru. I ne znam da li se to odnosi na mene mrtvog ili živog, pošto sam nameravao da kad umrem živim u Crnoj Gori – kaže za Danas pesnik i akademik Matija Bećković, nakon objave crnogorskih medija da je Uprava policije CG donela rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

Na pitanje da li će, nakon svega, pokušati da ode u susednu državu i kako komentariše to što je označen kao pretnja za državu, Matija Bećković kaže da bi otišao kada bi znao gde je ta Crna Gora, u koju bi želeo da ide.

– Ulazak su nam zabranili jer oni očigledno znaju odakle preti najveća opasnost. A to su naučnici, pesnici i istoričari – ističe Bećković za Danas.

„Zabranjeni“ intelektualci bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine 1. decembra kada su se ujedinile Crna Gora i Srbija, u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Međutim, istoričar Čedomir Antić kaže za Danas da uopšte nije trebalo da prisustvuje proslavi, ali ni da ga stavljanje na crnogorsku „crnu listu“ nimalo ne iznenađuje. On smatra da je nepoželjan jer godinama kritikuje režim Mila Đukanovića.

– Čitavih deset godina se zalažem za ljudska, građanska i nacionalna prava stanovnika Crne Gore i ukazujem na to da je režim Mila Đukanovića nedemokratski, suprotan idealima EU. Čini mi se da su moje reči konačno shvatili kao „opasnost“ – ističe Antić. On kaže da je „uspehe“ koje je poslednjih godina postigao režim Mila Đukanovića mogao da postigne i Homer Simpson u geopolitičkim i ekonomskim uslovima koji tamo postoje.

– Pošto nemaju šta da ponude, neprekidno guraju priču o mržnji prema narodima i šovinizmu. A sve se svodi na obespravljivanje Srba kojih u državnim upravama, agencijama i lokalnim samoupravama gotovo i da nema. Celokupno rukovodstvo prosrpskih partija u Crnoj Gori je optuženo za državni udar – kaže Antić. Sasvim logičan sled je, dodaje, da u jednom trenutku jedan pesnik, jedan naučnik i dvojica profesora univerziteta dođu na „crnu listu“.

I pravnik Dejan Mirović kaže za naš list (videti okvir) da nije bio predviđen kao govornik na obeležavanju stogodišnjice ujedinjenja Srbije i Hrvatske.

Vest o zabrani ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru iznenadila je i bivšeg predsednika DS i opozicionara Bojana Pajtića.

– Neverovatno mi je da se tako nešto dogodilo u dvadeset prvom veku. Može neko da se ne slaže sa velikim Matijom Bećkovićem, ali da mu zabrani ulazak u zemlju je necivilizovano i neshvatljivo – ocenjuje Pajtić za Danas.

Tema o zabrani ulaska u Crnoj Gori bila je nedavno aktuelna povodom posete crkvene delegacije na čelu sa patrijarhom Irinejom. Osim što se niko od državnih zvaničnika nije susreo sa delegacijom SPC, drugih problema nije bilo. U aprilu je, podsetimo, prema rečima ministra Stefanovića, Srbija zabranila ulazak više desetina državljana Crne Gore zbog obračuna kriminalnih klanova.

Vest o zabrani je objavio crnogorski dnevnik Dan pozivajući se na saopštenje Uprave granične policije. Kako se navodi, policijskim starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.