BIRODI: Sud u Požarevcu poništio rešenje o formiranju LAP-a 1Foto: FI/Jason Morrison

Viši sud u Požarevcu je, u prvom postupku ove vrste u Srbiji, svojom odlukom da se oglasi nadležnim i da prihvahati tužbu profesora Dr Ljubomir Jacić za poništavanje odluke Skupštine Grada Požarevca o izboru članova lokanog antikorupcijskog tela potvrdio opravdanost zahteva Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upućenih gradskoj skupštini da ne izabere članove lokalnog antikorupcijskog tela sa obrazloženjem da je sama Komisija za izbor lokalnog antikorupcijskog tela nije poštovala sopstvene procedure, navodi se u saopštenju BIRODI-a.

Kako su naveli, presuda požarevačkog Višeg suda će imati dalekosežne posledice, jer će postati primer sudske prakse koju je moguće koristiti u slučajavima kada se prekrši procedura izbora lokalnih antikorupcijskih tela u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, što prema rezultatima monitoringa BIRODI-a nije slučaj samo u Požarevcu.

– Iz konteksta evropskih integracija, ova presuda pomaže ispunjavanju mere pod brojem 2.2.10.37 u Akcionom planu za Poglavlje 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU čiji je rok za realizaciju bio je 30.6.2017. godine, a prema kojej sve lokalne samouprave imaju obavezu da izrade lokalne antikorupcijske planove i formiraju lokalna nezavisna antirkoupcijska tela. Pozivamo Grad Požarevac da u participativnom i transparetnom procesu izvrši izbor nove Komisije za izbor lokalnog antikorupcijskog tela na način da će u Komisiju biti imenovani predstavnici izabrani od strane relevatnih nevladinih organizacija, novinarskih udruženja, sindikata, udruženja, privrednika i strukovnih udruženjam, a ne nametnuti od strane grada, rekli su iz BIRODI-a.

Prema njihovim rečima ovakvim postupanjem Grad Požarevac će pokazati da je prethodni izbor članova i Komisije za izbor članova lokalnog antikorupcijskog tela i članova lokalnog antikorupcijskog tela bio plod neadekvatnog iskustva i znanja o procesu, a ne namere da se ovaj process dezavujiše  ili zloupotrebi.

BIRODI poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da pokrene postupak za dopunu Modela lokalnih antikorupcijskih planova.

Presuda Višeg suda u Požarevcu ukazuje na potrebu za dopunom i preciziranjem procedure izbora Komisije za izbor članova lokalnih antikorupcijskih tela, ali i izbor članova u lokalnim antikorupcijskim telima. Nova procedura treba da garantuje autonomni izbor predstavnika svih zainteresovanih strana u Komisiju za izbor lokalnog antikorupcijskog tela, a ne diskrecioni izbor od lokalne samouprave što je slučaj ne samo u Požarevcu.

Istovremeno potrebno je predvideti unapređenje mobilisanja građana da se prijave na javni konkurs i njegovu vidljivost, odnosno postojanje preciznih i merljivih kriterijuma u formi instrumenta za sekelciju kandidata za lokalno antikorupcijsko telo čime će se obezbediti integritet procesa, što trenutno nije slučaj, a na šta ukazuje ne samo slučaj Požarevca veći više gradova u kojima su članovi lokalnih antikorupcijskih tela birani bez adekvatne procedure ili suprotno proceduri koju je Agencija delimično propisala.

Ovom prilikom želimo da iskažemo zahvalnost profesoru Dr. Ljubomiru Jaciću na angažmanu, jer je na najbolji način pokazao koja je uloga građana sa integritetom u borbi protiv korupcije. Uvereni smo da će njegovo postupanje biti inspiracija i drugim građanima u borbi za integritet borbe protiv korupcije u gradovima i opštinama Srbije.

close
BIRODI: Sud u Požarevcu poništio rešenje o formiranju LAP-a 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.