Bogoslovskom fakultetu ne treba "blagoslov" Sinoda SPC za zapošljavanje i napredovanje 1Foto: Ivan Međedović

Stav ovog Odbora je da na PBF nije potreban „blagoslov“ Sinoda za zapošljavanje i napredovanje predavača, kao ni saglasnost nadležnog arhijereja SPC za upis studenata, nezvanično je rečeno Danasu u izvorima bliskim Odboru. Izvori našeg lista nezvanično tvrde da su iz Statuta PBF „izbrisano“ svako pominjanje SPC kao institucije“.

Kako je objašnjeno našem listu u upravi UB, odluka Odbora za statutarna pitanja biće prosleđena Senatu UB, na kome je konačna odluka, a sa kojom će upoznati upravu PBF, na kojoj je da se opredeli kako će po njoj postupiti.

Odbor je juče, kako se spekuliše, odbacio predloge za eventualna kompromisna rešenja – da se blagoslov SPC za nastavnike PBF prebaci sa Sinoda na Sabor ili da se posebno reguliše pitanje povlačenja blagoslova. Ovaj Odbor je 8. novembra jednoglasno ocenio da je odluka Sinoda SPC o smeni dvojice predavača PBF – redovnog profesora Patrologije Dva – episkopa zapadno-američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta na Istoriji religije Marka Vilotića u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UB, što nije promenilo stav „crkvene vlade“.

Savet PBF se u proteklih mesec i po nije osvrtao ni na upozorenja rektorke UB Ivanke Popović da je rad ovog tela nelegalan jer izbor njegovih članova sa fakulteta nije u skladu sa Statutom Univerziteta.

U Odboru za statutarna pitanja nezvanično kažu da Sinod nije imao pravo ni da pokreće pitanje smene bivšeg dekana episkopa braničevskog Ignatija (Midića), jer ni Statutom PBF nije predviđena sinodska saglasnost za izbor dekana ovog fakulteta. Vladika Ignatije je u suštini „učinio uslugu“ Sinodu kad se sam povukao sa mesta dekana jer nije želeo da pod pritiskom protivzakonito da otkaze dvojici predavača.

Da to nije uradio bio bi doveden u pitanje i sinodski zahtev o njegovoj smeni.

Na sajtu PBF juče se pojavilo nepotpisano saopštenje koje je objavljeno i na zvaničnom sajtu SPC, u kome se objašnjava da PBF ima „legitiman status člana UB, ali da je istovremeno i organski deo SPC, što su okviri u kojima su oblikovana pravna akta ove visokoškolske ustanove“.

„Sa svim specifičnostima koje ih karakterišu, ona su, kao takva, priznata odnosno prepoznata kao legalna i legitimna i uvedena u institucionalni organizam UB što je prihvatila i podržala Republika Srbija. Imajući u vidu navedene činjenice, odluke koje je Sveti Arhijerejski Sinod SPC doneo u vezi sa radom dvojice bivših nastavnika PBF, dr Maksima Vasiljevića i dr Marka Vilotića, kao i u vezi sa radom prethodnog dekana fakulteta, dr Ignatija Midića, prihvaćene su, u kolektivu fakulteta, apsolutnom većinom. O tome i posredno i neposredno govori činjenica da je za novog dekana fakulteta apsolutnom većinom izabran profesor dr Zoran Ranković, a naročito fakat da je predlog Nastavnog i naučnog veća o ovom izboru u Savetu fakulteta jednoglasno potvrđen tajnim glasanjem“, ističe se u saopštenju sa sajta PBF.

Isti nepotpisani autor ističe i da „svaka tvrdnja o nelegalnosti rada upravnih tela PBF nije zasnovana na činjenicama, nego predstavlja zlonamernu spekulaciju“ i ocenjuje da „posebno tužan i mučan utisak predstavlja činjenica da navedene kolege pokušavaju da u ostvarenje svojih ciljeva uvuku ne samo članove nastavnog i nenastavnog osoblja, nego i studente“.

Povodom spora unutar SPC oko smene vladike Maksima i Marka Vilotića, član Sinoda i portparol SPC, a odnedavno i predstavnik Vlade Srbije u Savetu PBF – episkop bački Irinej (Builović) letos je u intevjuu za Danas objasnio da se na Bogoslovskom fakultetu „niko ne može upisati na osnovne studije bez blagoslova nadležnog episkopa; niko ne može konkurisati na bilo koju službu na fakultetu bez blagoslova nadležnog episkopa; niko ne može postati nastavnik Fakulteta i napredovati u službi bez blagoslova i odobrenja Sinoda, a izbor dekana postaje validan tek posle ga Sinod potvrdi“.

On je tada rekao i da je sve to „kao normativ i način funkcionisanja regulisano važećim Ustavom SPC i Statutom PBF, koji Univerzitet automatski prihvata poštujući identitet i autonomiju svakog fakulteta, pa i Bogoslovskog“.

Otkazi i komentari

U upravi UB Danasu je nezvanično rečeno da prilikom vraćanja PBF na UB 2004. nije bilo nikakvih posebnih dogovora i sporazuma između Univerziteta i SPC kojima bi se konkretno definisala specifičnost rada ovog fakulteta. Izvori našeg lista kažu da je PBF vraćen na UB pod uslovima pod kojima je radio do 1952, kad je voljom komunističkih vlasti isključen sa Univerziteta. Statut PBF je 2004. prošao proveru u Retorskom kolegijumu i verovatno da ne bi bilo problema da nije Sinod letos doneo odluku o smeni dvojice predavača ovog fakulteta, kažu u Upravi UB.

Novi dekan ćuti o otkazima

Vladika Maksim i docent Vilotić zvanično su na neplaćenom odsustvu, bar je to bilo stanje do izbora novog dekana 13. novembra. U jučerašnjem saopštenju sa PBF oni se pominju kao „bivši nastavnici“. Novi dekan PBF đakon Zoran Ranković na pitanje Danasa da li je potpisao otkaze vladici Maksimu docentu Marku Vilotiću odgovorio je da „nema komentar“.