Foto: Pixabay

Problem je nastao kada se treću godinu zaredom promenio učitelj razreda III/4. Roditelji su nezadovoljni ovom odlukom rešili da se izbore za to da deca nastave svoje školovanje kod istog učitelja kod koga su završila drugi razred.

“Štrajk će se nastaviti sve dok nadležni budu ignorisali ovaj problem. Nema kome se nismo obratili za pomoć a poslednja u nizu je žalba prosvetnoj inspekciji”, ističe za Danas predstavnik roditelja Dragan Grujić.

U obraćanju medijima roditelji navode da su pisma i molbe poslali na tridesetak adresa onih za koje su smatrali da su nadležni i da im mogu pomoći – od školskog odbora, preko Školske uprave, prosvetnih inspekcija, opštine, Ministarstva, do predsednika.

Prva dva dana nove školske godine osnovci nisu bili u svojim klupama, a kako stvari stoje to se neće dogoditi ni sutra za kada je najavljen protest ispred opštine.

“Radi se na rešavanju problema. Nastava je počela a četvoro učenika je u svojim klupama. Ostala deca i roditelji koji su juče bili ispred škole, pozvani su na razgovor, ali oni mene ne poštuju kao sagovornika i traže medijatora”, ističe za Danas direktorka škole Vesna Životić.

Ona dodaje da su dva sastanka bila organizovana 23. i 27. avgusta ali da se roditelji nisu pojavili. “Nije istina da ja nisam dostupna za razgovore, već oni tvrde da čekaju reakciju nekoga kome su pisali”, napominje Životić.

Direktorka škole objašnjava kako je manje upisanih prvaka ove školske godine doveo do toga da postoji višak zaposlenih. Pošto je učitelj koji je decu vodio kroz drugi razred bio na privremenom ugovoru, a i bez licence, došlo je do raspodele zaposlenih za stalno.

“Radimo na tome da se kolegi pomogne da dobije licencu i nastavi sa svojim poslom. Moja odluka je po zakonu i mora se poštovati. Žao mi je što je ovako ispalo ali apelujem na roditelje da se urazume jer je sve ovo veliki stres za decu koja najviše pate”, zaključuje Životić.