Brnabić: Ekološki ustanak nije bio politički skup, ali su ga neki politizovali 1Foto: Prinstkrin/Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da juče održan protest pod nazivom „Ekološki ustanak“ nije bio politički skup, ali da je među govornicima bilo mnogo onih koji su ga politizovali.

Ona je u Hit tvitu navela da je to legitimno, premda je zamolila ljude da ne politizuju pitanje ekologije.

Predsednica Vlade je ponovila svoj prethodni stav da je „ekologija problem prvog sveta“, ocenivši pritom da je to zbog toga što građani imaju osećaj bezbednosti i sigurnosti u vezi sa svojim zaposlenjem i stanjem ekonomije.

„Ova vlada se konačno bavi temom (ekologije), jedan je od (naših) top prioriteta. Još mnogo toga treba da bude urađeno u ovoj oblasti“, rekla je Brnabić, kao i da je uvek spremna da sasluša ljude koji se ekologijom bave iz ubeđenja.

Ona je ocenila da je protest ipak ispolitizovan porukama pojedinih okupljenih da će „(predsednik Srbije Aleksandar) Vučić platiti“ ili time da „državni vrh mora da se skloni“, pošto je ocenila da aktuelna vlast najviše od svih do sada postavlja ekološke probleme u svoj fokus, između ostalog i tako što je uložila „preko 600 miliona evra samo u filtere za termoelektrane i postorojenja za odsumporavanje“.

Kao primere politizacije navela je govornike predsednika Sindkata lekara i farmaceuta Rada Panića, i epidemiologa u penziji Zorana Radovanovića, koji je neposredno pre skupa na kom je učestvovalo više hiljada građana tražio ostavku zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zbog prisustva proslavi FK Crvene Zvezde u jednom restoranu.

„(To protestno okupljanje) je bilo verovatno stostruko veće od onog na kom je bio Goran Vesić. Ne mogu da razumem to licimerje, da je u redu okupljanje na kom vičeš ‘Platićeš Vučiću’, a da nije u redu okupljanje koje nije političko“, smatra Brnabić.

Komentarišući projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto, Brnabić je kazala da o njemu može da se diskutuje, da ona lično smatra da je to jako dobar projekat za Srbiju, ali da u njegovom sprovođenju zaštita životne sredine mora da bude na prvom mestu.

„Ako je sve u skladu sa najboljim ekološkim standardima, idemo u projekat. Uredba kojom su Rio Tintu dozvoljena geološka istraživanja doneta je 2004. godine, ona je do 2011. više puta obnavljana. Niti Vučić niti Ana Brnabić nisu potpisali… šta Rio Tinto garantuje ukoliko se nešto nadje, što ovde jeste bio slučaj“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da je Vlada Srbije od Rio Tinta zahtevala da litijum „ostane u Srbiji“, odnosno da mora da se obrađuje u njoj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

27 reagovanja na “Brnabić: Ekološki ustanak nije bio politički skup, ali su ga neki politizovali”

    • Ko kaže da nije, za to se svi borimo bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo.

  1. Ne znam da li treba objasnjavati g-dji premijerki, da se ne moze biti malo trudan.

  2. Ekologija je veoma politicko pitanje, nemoguce je ne politizovati ga jer ekoloski problemi direktno proizilaze iz tipa industrije u odredjenoj zemlji i iz toga koliko se ulaze da ta industrija bude sto manje stetna za zivotnu sredinu. Premijerka je mozda htela da zamoli da se pitanje ne koristi protiv vlasti jer joj to nikako ne odgovara, a politizovati se mora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.