Brojčana ocena iz drugog stranog jezika 1Foto: Stefana Savić

Ocena iz drugog stranog jezika biće brojčana i ulaziće u prosek, predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Očekuje se da izmene zakona budu usvojene pre kraja prvog polugodišta, kako bi ova promena počela odmah da se primenjuje. Kako je Danasu potvrđeno u Ministarstvu prosvete, samo u ovom polugodištu u petom razredu zaključna ocena iz drugog stranog jezika će se izvoditi na osnovu dve brojčane ocene.

Podsetimo, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, usvojen u oktobru 2017, promenio je status drugog stranog jezika iz obaveznog izbornog predmeta u izborni program, kakav imaju i građansko vaspitanje i verska nastava. Izborni programi se ocenjuju opisno pomoću trostepene skale – ističe se, dobar i zadovoljava, a zaključna ocena ne utiče na opšti uspeh učenika.

Ovakav potez je izazvao nezadovoljstvo nastavnika stranog jezika, a prosvetne vlasti izmenu zakona su obrazložile tvrdnjom da nastavnici nisu spremni za ovu promenu, zbog čega će biti vraćeno ranije rešenje o brojčanom ocenjivanju drugog stranog jezika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.