Kako do zaključne ocene iz drugog stranog jezika? 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Drugi strani jezik u petom razredu osnovne škole od drugog polugodišta će se ocenjivati brojčano, predviđeno je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ova promena je otvorila pitanje kako će se izvoditi zaključna ocena na kraju drugog polugodišta, s obzirom da se u prethodnom polugodištu drugi strani jezik ocenjivao opisno, pomoću trostepene skale ističe se, dobar i zadovoljava, a zaključna ocena nije uticala na opšti uspeh učenika.

U Ministarstvu prosvete za Danas objašnjavaju da će se zaključna brojčana ocena na kraju drugog polugodišta utvrđivati na osnovu najmanje tri brojčane ocene. Dodaju da se prilikom zaključivanja ocene uzimaju u obzir sve pojedinačne opisne ocene kojim je učenik ocenjen u toku prvog polugodišta.

Nezvanično nam je objašnjeno da nastavnici treba da imaju u vidu i brojčane ocene koje su tokom prvog polugodišta upisivali u svoje pedagoške sveske, s obzirom da je Ministarstvo još početkom školske godine sugerisalo da se vodi dvostruka evidencija. Naime, još tada je bilo najavljeno da se spremaju izmene zakona, kako bi se sporno rešenje o opisnom ocenjivanju drugog stranog jezika promenilo i ponovo uvela brojčana ocena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari