Foto: RTS/ Printscreen

„Želimo da se njihovog imena sete sva novinarska i tv udruženja u svetu“, rekao je Bujošević, na otvaranju konferencije „Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara“ koju, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS) i RTS.

Bujošević je podestio da je Amnesti Internešnal (AI) osudio taj zločin, ali da Komitet za zaštitu novinara ne želi da njihova imena budu upisana na listu novinara.

On je rekao da bi to bilo „ljudski i profesionalno“ i da veruje da će to skup podržati.

„RTS će stalno ponavljati da niko nema pravo da ubija novinare i da mediji ne mogu da budu legitimni vojni cilj, bez obzira koliko se moćnima i bahatima ne sviđa to što oni objavljuju“, rekao je Bujosević.

On je rekao i da ne veruje da je vrh RTS-a sam odlučivao o sudbini zaposlenih u toj medijskoj kući i da se zna ko je to radio, ali da nema dokaza.

Bujošević je rekao da je nerazumljivo to što haški sud nije procesuirao ubistvo radnika RTS-a, jer je osnovan da se bavi ratnim zločinima.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da će to Udruženje podržati inicijativu koju je predložio Bujošević.

„Na nama je da otkijemo punu istinu šta se dešavalo sa sudbinama svih stradalih kolega novinara i ko je za to odgovoran“, kazao je Radomirović.

Džeremi Dir: Nekažnjivost za ubistvo novinara RTS-a ima posledice širom sveta

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir izjavio je danas da je ubistvo 16 novinara RTS-a tokom NATO bombardovanja „nezapamćeno kršenje međunarodnih propisa“ i da će nekažnjivost koja je usledila imati posledice i šire od Balkana.

„Osuđujemo bombardovanje i podržavamo porodice u traženju pravde za žrtve koje su pale u ratu propagande. Sećamo se tih 16 žrtava i svih ostalih žrtava koje su pale u pokušaju da se ućutkuju mediji“, rekao je Dir na otvaranju konferencije „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ koju, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, organizuju Udruženje novinara Srbije i RTS.

Dir je dodao da se argumenti koje je tada koristio NATO, danas koriste širom sveta.

On je kazao da nekažnjovost tih ubistava vodi daljem nasilju, jer nema odgovornosti, kao i da bez političke volje nećemo imati novinare koji će se osećati bezbedno da slobodno govore.

„Političari i lideri treba da se suzdrže da prete novinarima i da ih kritikuju“, kazao je Dir.

On je kazao da je neophodno postojanje Konvencije o bezbednosti novinara.

Povezani tekstovi