Centar za mame: Tokom vanrednog stanja 4,1 odsto mama ostalo bez posla 1Foto: Pixabay

Istraživanje „Mame u doba korone“ sproveo je Centar za mame o iskustvima mama tokom trajanja vanrednog stanja, kojim je potvrđeno da u porodici većina poslova pada na leđa mama.

Rad od kuće, odnosno rad u promenjenim uslovima, je za veliki broj mama postao realnost tokom trajanja vanrednog stanja. Anketa, u kojoj je učestvovalo 81,7 odsto zaposlenih i 18,3 odsto nezaposlenih mama, pokazala je da je tek svaka peta zaposlena mama radila sa radnog mesta, dok su ostale ili radile od kuće ili nisu radile uopšte.

I dok se većina poslodavaca trudilo da prati preporuke Kriznog štaba i poštovalo prava mama, neki ih nisu pratili, te je 4,1 odsto mama tokom vanrednog stanja ostalo bez posla, pokazuje ovo istraživanje.

S obzirom da je većina zaposlenih mama radila od kuće, to je značajno uticalo na njihovu produktivnost — više od pola ispitanica izjavilo je im je rad od kuće negativno uticalo na njihovu produktivnost, a faktori koji su na njih imali najviše uticaja su briga oko dece (49,4 odsto), ostale porodične obaveze (25,8 odsto), ali i stres i anksioznost u vezi sa situacijom u kojoj su se nalazile (7,6 odsto).

Više od 60 odsto mama koje rade, smatra da tokom trajanja vanrednog stanja nisu uspele da usaglase poslovne obaveze sa porodičnim obavezama i da im je balansiranje teže nego inače.

„Naučno je dokazano da su žene bolje u multitaskingu, ali mislim da nijedna studija na svetu nije posmatrala ženu koja istovremeno radi, kuva, drži časove, pomaže oko domaćeg, sređuje kuću i vaspitava decu i to skoro 2 meseca bez prestanka. Čini mi se da je ova situacija više nego ikad pokazala koliko se od žena u Srbiji očekuje da budu super-žene, sa keceljom oko struka, varjačom u jednoj ruci, kompjuterom u drugoj, koje na jedno uvo slušaju poslodavca, a na drugo muža i decu. Sve to je uticalo na povećanje stresa kod žena zbog nemogućnosti da se ispune sva očekivanja porodice ali i okoline“, smatra Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka organizacije „Centar za mame“ koje se od 2012. godine zalaže za prava mama u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da je škola je definitivno posao za mame – od onih koje žive u partnerskoj zajednici preko 80 odsto mama je više ili isključivo učestvovalo u online školovanju dece. Imajući u vidu da je više od 80 odsto mama koje su popunile anketu zaposlene, ova brojka nam pokazuje da je većina njih tokom trajanja vanrednog stanja imala dodatan posao pored regularnog duplog posla svake mame, neplaćenog i plaćenog.

Anketa je pokazala da su mame koje samostalno obavljaju roditeljsku dužnost u nezahvalnoj poziciji sa i bez vanrednog stanja.

„Vanredno stanje uvedeno zbog borbe protiv COVID-19 ukazalo je na problem koji već dugo postoji u našem društvu, a to je nepostojanje sistematske i državne pomoći za roditelje koji samostalno podižu decu. I dok u regularnim vremenima oni uspevaju da se snađu, uz pomoć komšija, prijatelja ili rođaka, u trenucima kada se svaka porodica bori za sebe, oni su prepušteni sami sebi i neophodno je pronaći rešenja koja će osigurati da i oni mogu na pravi način da zaštite sebe i svoju porodicu“, ističe Jovana.

Anketa je pokazala da čak 63,4 odsto samohranih mama nije imalo nimalo vremena za sebe u toku dana, dok je 20,9 odsto moralo u svaku nabavku da povede i dete jer nisu imale kome i gde da ga ostave.

Čak 62,5 odsto njih nije imalo nikakvu ponudu za pomoć od prijatelja, a 52,1 odsto njih nije imalo koga da pozove onda kada im je bila neophodna neka neplanirana pomoć tokom perioda kada nije bio policijski čas.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 28. aprila do 8. maja 2020. godine na osnovu anonimne ankete u elektronskoj formi, za čije je popunjavanje bilo potrebno oko pet minuta i u njemu je učestvovalo 1.909 mama iz cele Srbije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.