Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: umetnost, kampanja, digitalni aktivizam i novinarstvo.

CINS je nominovan za hrabro, uticajno i odlučno novinarstvo koje otkriva cenzuru i pretnje slobodnom izražavanju.

Pored CINS, u kategoriji novinarstva su se u užem izboru našli: Bihus.info, grupa nezavisnih istraživačkih novinara u Ukrajini koja otkriva korupciju ukrajinskih zvaničnika, Mehman Huseinov iz Azerbejdžana, novinar i branilac ljudskih prava koji dokumentuje korupciju i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji, a koji je osuđen na dve godine zatvora u martu 2017. godine nakon što je opisao zlostavljanje koje je pretrpeo u policijskoj stanici.

Nominovana je i Mimi Mefo – nagrađivana novinarka iz Kameruna, gde vlada klima represije i samocenzure, a koja je uhapšena u novembru 2018, nakon što je objavila izveštaje o tome da vojska stoji iza smrti američkog misionara u zemlji.

U saopštenju za štampu Indeks cenzure navodi da se mnogi od 15 kandidata koji su ušli u uži izbor suočavaju sa redovnim pretnjama smrću, dok drugima preti krivično gonjenje ili progon, a neki su trenutno i u zatvoru.

U ovogodišnjem žiriju za nagradu su nagrađivana istraživačka novinarka i glavna urednica sajta Rappler.com Maria Resa, glumac i reditelj Kalid Abdala, naučnik i autor u oblasti računarstva dr Kejt Devlin i pisac i aktivista Nimko Ali.

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 4. aprila, nakon čega će se pridružiti Indeksovom stipendijskom programu i dobiti posebnu obuku i podršku. Indeks cenzure je britanska neprofitna organizacija koja objavljuje radove cenzurisanih pisaca, umetnika i prati kampanje protiv cenzure u svetu.

Povezani tekstovi