Foto: Pixabay/geralt

Ukupan sadržaj vesti na Fejsbuku opao je za 36 odsto tokom poslednjih šest meseci.

Ovaj opadajući trend prisutan je u svim državama koje su analizirane u poslednje vreme: Nemačka (za osam odsto), Velika Britanija (za 14 odsto) i Francuska (za oko 5 odsto).

Tabloidni izdavači koji se oslanjaju na „viralne“ postove doživeli su najveći pad u svim državama koje su analizirane.

Klasifikujući različite vrste sadržaja, jasno je da je najgore prošao video. Ovo je vidljivo na fejsbuk stranicama svih vrsta medija.

Postavljanje linkova sa sajtova na Fejsbuk se izvodi relativno dobro. U poređenju sa prošlom godinom, postavljanje video snimaka na fejsbuk stranice holandih televizija i radio stanica opao za oko 50 odsto, a objavljivanje članaka za 31 odsto. Ovo nije prvi put da je specifična vrsta sadržaja doživela promenu. U 2017, počele su znatno manje da se objavljuju fotografije.

S druge strane, male specijalizovane stranice su doživele uspeh. Lokalni izdavači i emiteri sada bolje prolaze u poređenju sa stranicama velikih izdavača.

Promena Fejsbukovog algoritma nije išao na ruku skoro svim izdavačima, budući da su u maju 2018. svi doživeli pad.

Fejsbuk je ranije naglašavao vežnost video snimaka, delom da bi ohrabrili ljude da provode više vremena na ovoj društvenoj mreži. Veliki napor da se proizvede video snimak znači da je pad važnosti ovog sadžaja dobar za neke druge izdavače.