Da li je poljubac zločin? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 110 godina, na današnji dan, dnevni list Mali žurnal, naveo je na svojim stranama primere koji dokazuju da poljubiti ženu, bila ona udata ili ne, imali oni njenu dozvolu ili ne, svakako nije zločin.

List Mali žurnal, pisao je kako su neki pravnici i tadašnji učenjaci smatrali da je zločin poljubiti tuđu ženu, na istom nivou kao što bi bilo i ubiti poljubljenu.

Zato je novinar ovog dnevnog lista konstatovao da su takvi ljudi obične neznalice i da ih vrlo verovatno sopstvene žene varaju.

Pominje se i da poljubiti devojku ne znači oduzeti joj čast ili da to predstavlja bilo kakvu sramotu. Pisac ove kolumne dodao je i da bi on dozvolio da se devojka slobodno poljubi nasred ulice ma kakav povod za to bio.

Jedna anegdota pomenuta u tekstu bila je da je jedan istorijski čovek svojoj ćerki, nakon što mu se požalila da je poljubio neki mladić, rekao: „Kćeri, ti ne treba da se ljutiš za to, niti da tražiš od mene da kaznim mladića. Jer kad bi osuđivali one što nas vole, onda šta bi tek trebalo da činimo sa onima koji nas mrze?“

Da li je poljubac zločin? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ne možemo a da se ne zapitamo, kako to da žena biva jedina koja „gubi čast“? Iz teksta Malog žurnala, gde se nigde ne pominje obrnuta situacija možemo negde i zaključiti da je ženama tih vremena nedostajala podrška i prilika da kažu ne.

Imamo još jedan primer. Nakon što je jedan vlasnik fabrike uhvatio ženu u strasnom poljupcu sa njenim doktorom, odlučio da je tuži.

Na sudu, rekli su da to ne predstavlja nikakav zločin. Čovek se urazumio i odveo svoju ženu kući, gde je nastavio bračni život.

Samim tim, da li je poljubac zločin? I još važnije, da li se sve završava njime?

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.