Dansko-srpski dani voda 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Zrenjanin je ugostio delegaciju vodnih stručnjaka Kraljevine Danske na skupu „Dansko-srpski dani voda“, koja se održava u godini obeležavanja stoletnice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Ambasador Kraljevine Danske u našoj zemlji, njegova ekselencija Andreas Hougor i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić razgovarali su o mogućoj saradnji u rešavanju problema komunalnih i industrijskih otpadnih voda.

-Posetili smo različite gradove u Srbiji, a sa lokalnim kompanijama ćemo razmotriti mogućnosti saradnje. Danska svesrdno podržava Srbiju u njenim integracijama i drago nam je da su se otvorili određeni finanasijski mehanizmi Danske za podršku firmama koje bi želele da posluju u Srbiji i investiraju – objasnio je ambasador Andreas Hougor.

Danska tehnologija već je primenjena u novom pogonu zrenjaninskog prečistača vode, potvrdio je zrenjaninski gradonačelnik.

-Deo opreme je ovde u Zrenjaninu iz njihove tehnologije. Pored prečistača pijaće vode, Zrenjanin ima potrebu da reši pitanje gradnje prečistača otpadnih voda i to je sledeči veliki projekat koji će grad rešiti – naveo je gradonačlenik Zrenajnian Čedomir Janjić.

Zrenjaninski stručnjaci iz gradskog Vodovoda naveli su da je najbolje rešenje otpadnih voda u modelu javno-privatnog partnerstva, pri čemu bi učešće stranog partnera bilo manjinsko.

– Finansiranje je relevatno za tehnologiju obrade vode. Ulaženje u partnerstvo sa danskim kompanijama sada je olakšano smanjenjem kreditnog rizika Srbije a finansijske institutcije u ovoj zemlji su raznovrsne, od državnih do privatnih investicionih fondova, penzijskih fondova do sistema garancija za projekat u Srbiji – objasnio je trgovinski savetnik danske ambasade Nenad Mitošević.

Predstavnici pozatih danskih firmi iz oblasti inženjeringa vodosnabdevanja i prečišćavanja voda: „Danfos“, „Grundfos“, „Liq Flow“ , „Kamsturp“, „ABK” i „DVT” upoznali su srpske kolege sa svojom ponudom. Stručnjaci kikindskog i zrenjaninskog vodovoda upoznali su kolege iz Danske sa rezultatima koje ostvaruju i problemima sa kojima se susreću.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.