Dečake da učimo da nasilje nije OK 1Foto: Medija centar

Zatim komentari o tome koliko se povreda vidi i da li je pitanju „samo šamar“ ili je u pitanju „zaista napad“, kao i komentari sa pitanjem „da li je muškarac bio isprovociran“ kao da se podrazumeva da ukoliko je žena bila neposlušna, da nju treba vaspitati i da vaspitni šamari nisu udarci. Ja bih volela da mogu da vam prenesem kako se zaista osećam sada, ja koja sam dobila „samo šamar“, a ne želim da zamislim kako se osećaju žene koje sa pretnjom većim nasiljem žive i koje ga svakodnevno doživljavaju – ističe za Danas Ksenija Radovanović, aktivistkinja Inicijative „Ne davimo Beograd, koju je nepoznati muškarac udario nakon BeFem dodele nagrada za doprinos feminizmu za 2018. godinu.

Ksenija kaže za naš list da je napadač grubo prošao između nje i drugarice i da ih je tom prilikom odgurnuo. Ona ga je zamolila da obrati pažnju, ali se on nasmejao i otišao.

– Posle nekih 15 minuta, pogledala sam u pravcu grupe ljudi sa kojima je stajao, a među njim je bio i Sergej Trifunović. Kako sam se okrenula, taj muškarac mi je rekao „šta gledaš ćorava“. Zamucala sam rekavši mu „kako to misliš ćorava“, pošto sam imala naočare. Ponovio je „šta je bilo, šta gledaš ćorava“ i uneo u mi se u lice, pretećim glasom. Nisam znala šta da radim, imala sam u čaši malo vode pa sam ga polila iznad glave a on me je onda udario u glavu. Naočare su mi odlete dva metra, ja bar metar. On je potom pobegao, a ja sam potražila naočare. I Sergej Trifunović je otišao za njim, da bi se nakratko vratio da vidi šta se desilo. Pokušala sam od njega da dobijem ime muškarca koji me je napao, ali on je odbio da kaže. Ja sam pozvala policiju, ali je Sergej otišao pre nego što je policija došla, priča Ksenija Radovanović za Danas šta se desilo u KC Gradu.

– Nažalost, iskustvo pokazuje da se ovakve reakcije javnosti dešavaju po istom šablonu u svim slučajevima i fizičkog i seksualnog i psihičkog nasilja. Zbog toga mislim da je bitno da učimo jedni druge da ne postoji manje i veće nasilje, da oni koji nasilju prisustvuju ili za njega čuju nemaju pravo da zatvaraju oči već odgovornost da stanu uz žrtvu, da suprotstavljanje nasilju mora da bude bezrezervno a ne uslovljavano veličinom modrica i jačinom pesnice. Moramo da učimo dečake da nasilje nije ok, a devojčice da imaju pravo da na nasilje reaguju. I da nisu same, ukazuje Radovanović za naš list.

Podsetimo, nju je „bahati gost“ prvo verbalno vređao, da bi je nakon toga i udario i povredio. Policija je izašla na lice mesta, ali napadač još nije uhvaćen. Samo nekoliko sati ranije, Ksenija se nalazila na pozornici na kojoj je, zajedno sa ostalim članicama Inicijative „Ne davimo Beograd“, primila nagradu za „Podršku feminističkim politikama“.