Digitalizacija praćenja saobraćaja za veću bezbednost na auto-putevima u Srbiji 1Foto: Radmila Marković (arhiva)

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji, koji je danas otvoren na naplatnoj stanici Beograd u Vrčinu, doprinese boljoj bezbednost učesnika u saobraćaju i zaštiti životne sredine.

Brnabić je tokom obilaska tog centra čestitala javnom preduzeću Putevi Srbije na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja, objasnivši da taj centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu i naplatnih stanica i da se iz njega upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je ukazala da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji omogućiti i da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali.

Predsednica Vlade je istakla da će i punjač za električne automobile, koji je danas pušten u rad na naplatnoj stanici Beograd, doprineti smanjenju aerozagrađenja u zemlji.

„Nastavićemo da razvijamo ovaj centar Puteva Srbije. Očekujem da će to rezultirati većim prilivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport“, navela je ona i dodala da je veliki broj kamiona van gabarita i da prekomerno uništavaju puteve.

Prema njenim rečima, uglavnom su to kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu, a kažnjavanje vozača tih kamiona biče dokaz da se u Srbiji poštuju zakoni.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da država subvenciniše građanima nabavku električnih vozila, poručivši da je za Vladu Srbije i to ministarstvo borba protiv aerozagađenja među prioritetima.

Ona je kazala da je konkurs za dodelu sredstava za zamenu kotlarinica i pošumljavanje završen i da će prvi ugovori biti potpisani u narednih deset dana.

Dodala je da se za zamenu kotlarnica za pravna lica javilo 30 lokalnih samouprava, isto toliko i za pošumljavanje, dok se osam lokalnih samouprava prijavilo za zamenu privatnih ložišta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Digitalizacija praćenja saobraćaja za veću bezbednost na auto-putevima u Srbiji”

  1. Digitalizacija praćenja saobraćaja za veću naplatu i pracenje na auto-putevima u Srbiji

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.