Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je juče u Sarajevu da je plan Direkcije za reformu policije mrtav.
– To pokazuje i prijedlog koji je prije par dana u nastavku ovog procesa uputio visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak – rekao je Dodik novinarima, komentarišući zaključke sinoćnjeg sastanka u Sarajevu čiji su organizatori bili lideri SDA Sulejman Tihić i Stranke za BIH Haris Silajdžić, kome su prisustvovali bošnjački predstavnici političkog, javnog i verskog života u BIH. Dodik smatra da je taj skup bio svojevrsna promocija nove prakse čiji je cilj nova homogenizacija u BIH.

Podrška Silajdžiću i Tihiću

Banjaluka – Predstavnici Stranke za BIH i Stranke demokratske akcije na svim nivoima vlasti u BIH podržali su odluku lidera te dve stranke da odbiju novi plan za reformu policije visokog predstavnika u BIH Miroslava Lajčaka. Lider Stranke za BIH Haris Silajdžić izjavio je preksinoć da se u pregovorima o reformi policije „treba vratiti evropskim principima i demokratskoj praksi“, najavljujući novi sastanak bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u vezi sa tim pitanjem. Predsednik SDA Sulejman Tihić je kazao da je odluka o odbacivanju Lajčakovog predloga dobila jednoglasnu podršku svih koji su prisustvovali sastanku, dodajući da se u pregovorima o ovoj reformi treba vratiti na izveštaj Direkcije za reformu policije. „To je jedna granica ispod koje se ne može ići“, istakao je on.

– Pitam se šta bi bilo da sam ja došao u Sarajevo i okupio sve Srbe koji ovdje rade, uključujući i sve vladike Srpske pravoslavne crkve? Najvjerovatnije bi se odmah našao neko ko bi burno reagovao – rekao je Dodik.
Ponavljajući svoje poznate stavove u vezi sa očuvanjem ustavne pozicije RS, Dodik je ukazao na značaj predloga zakona o policijskim strukturama u BIH koji su inicirali srpski poslanici u Parlamentarnoj skupštini BIH.
– Gospodinu Lajčaku je dovoljno da pročita taj prijedlog, jer je riječ o dokumentu koji u potpunosti odražava stavove RS o reformi policije BIH – zaključio je Dodik.