DRI: Zatvor u Nišu kršio propise o javnim nabavkama i isplati zarada 1Foto: Stefana Savić

Prema izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja niškog KPZ-a u prošloj godini, objavljenom ovih dana, ova ustanova je realizovala javne nabavke dobara, usluga i radova u iznosu od najmanje 13,29 miliona dinara koje su protivne Zakonu o javnim nabavkama ili Zakonu o budžetskom sistemu. Ona je, takođe, prikazala prihode sa drugih nivoa vlasti u iznosu od 5,74 miliona dinara kao sopstvene, a svoje prihode od kantine za osuđenike „umanjila“ za 32,5 miliona dinara. Protivzakonito je isplatila i prekovremeni rad zaposlenima u iznosu od 2,81 milion dinara, čime je prekršila Zakon o radu i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.

U izveštaju se precizira da je KPZ Niš prekršio zakone u iznosu od najmanje 833.962 dinara prilikom pojedinačnih nabavki rezervnih delova za vozila i specijalna vozila i servisa vozila, kancelarijskog materijala i pojedine stočne hrane. On je, takođe, sproveo dva odvojena postupka javne nabavke male vrednosti vezana za rekonstrukciju električnih instalacija u upravnoj zgradi i zamenu dotrajalih električnih instalacija u zgradi „Deligrada“, koji su imali ukupno procenjenu vrednost od osam miliona dinara, umesto da realizuje jedan otvoreni postupak.

Ova niška ustanova je od Telekoma i Telenora Srbije “nabavila usluge fiksne i mobilne telefonije i ostale usluge komunikacije” u iznosu od najmanje 873.344 dinara bez sprovedenog obaveznog postupka javne nabavke. Ona, takođe, nije sprovela obaveznu javnu nabavku za pribavljanje poljoprivredne opreme vredne 921.740 dinara, a ni „odgovarajući postupak“š za popravku različite opreme u iznosu od 981.343 dinara, već je takav posao obezbedila samo kroz narudžbenice.

Prema podacima DRI, zatvor u Nišu nije objavio obaveštenja o zaključenim ugovorima i okvirnim sporazumima sa ukupno 21 firmom iz Niša, Novog Sada, Beograda i drugih mesta na Portalu javnih nabavki u zakonom propisanom roku od pet dana od dana zaključenja. Zatvor, takođe, nije sačinio pozive za podnošenje ponuda koji sadrže sve propisane elemente ili je sačinio konkursnu dokumentaciju koja ne sadrži istovetne podatke sa podacima navedenim u tim pozivima. On na svojoj internoj stranici nije objavio interni akt za uređenje postupka javne nabavke, a članovi komisije nisu potpisivali izjave kojima potvrđuju da u određenoj javnoj nabavci nisu u sukobu interesa, što je, takođe, zakonska obaveza.

– Kazneno – popravni zavod u Nišu nije od Uprave za izvršenje krivičnih dobio saglasnost na predlog o vrsti i obimu delatnosti. Zato je Zavod obavljao proizvodne i druge delatnosti bez saglasnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na predlog o vrsti i obimu tih delatnosti- navodi se još u izveštaju DRI. 

U njemu se dodaje da je KPZ prihode od podsticaja u poljoprivredi u iznosu od 5.744.323 dinara-  što su transferi sa drugih nivoa vlasti, iskazao kao prihode iz sopstvene delatnosti. Pri tom je manje iskazao sopstvene prihode od pridaje robe osuđenicima u kantini u iznosu od 32.499.847 miliona dinara jer “nije preneo ukupno ostvarena sredstva od prodaje na podračun sopstvenih prihoda”, što je suprotno  Uredbi o budžetskom računovodstvu.

Niški zatvor je, takođe, isplaćivao prekovremeni rad zaposlenima iznad ograničenja utvrđenih Zakonom o radu i Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika. U toku 2018. godine radnicima je po ovom osnovu, a za časove iznad zakonom utvrđenog ograničenja, isplačeno najmanje 2.810.040 dinara u bruto iznosu, precizira se.

U izveštaju DRI se navodi da je u ovoj ustanovi zaposleno 422 ljudi, od kojih 376 njih na neodređeno, a 46 na određeno vreme. Prema javno dostupnom podacima, u njoj broj usuđenika varira od 1.000, koliko je bilo pre tri godine, do 1.600, u martu ove godine.

Zatvor nije propisano evidentirao ni dolazak i odlazak radnika sa posla

U izveštaju DRI se navodi da KPZ u 2018. godini nije vodio evidenciju „o dnevnoj prisutnosti na radu“ na propisanom obrascu.

– Kazneno – popravni zavod u Nišu ne vodi na propisanom obrascu na dnevnom nivou prisutnost na poslu radno angažovanih i zaposlenih lica, odnosno vreme dolaska i odlaska sa rada, i da isti to potvrđuju svojeručno- navodi se, uz zaključak da su time prekršene odredbe Zakona o evidencijama u oblasti rada.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.