Ekonomija i pravo najčešći odabir studenata na Kosovu (VIDEO) 1Foto: Danas

Kako bi sebi obezbedili svetlu budućnost, studenti se najčešće opredeljuju da studiraju ekonomiju, ukazuju studentkinje.

Dvadesetdvogodišnja Leona Tahiri studira psihologiju na Prištinskom univerzitetu i planira da nastavi školovanje na master studijima, kao i da doktorira.

Ona kaže da je od detinjstva volela psihologiju i knjige koje se bave tom društvenom naukom što je uticalo na njene preferencije da danas odabere da studira baš ovaj predmet. Tahiri je u srednjoj školi imala dosta prijatelja sa kojima je, kako kaže, razgovarala na temu psihologije i tako odlučila da odabere baš nju.

– Predavanja su sjajna, učimo o različitim temama i pohađamo mnoge kurseve. Saznali smo mnogo iz predmeta koji se bave diferencijalnom psihologijom kao i iz istraživanja iz te oblasti. Ova nauka je posebno potrebna na Kosovu pa su zato i studenti dosta angažovani na ovom polju, jer školovanje iz psihologije doživljavaju kao konkretan akt da sebe usavrše u budućnosti i pomognu drugim ljudima – kazuje Tahiri.

Ona smatra da se njene kolege opredeljuju za ovaj predmet jer su oni posleratna zemlja kojima trebaju psiholozi da bi se adekvatno razvijali u budućnosti.

Iako se, kako kaže, mladi na Kosovu najčešće opredeljuju da studiraju ekonomiju i pravo, Tahiri smatra da oni nisu zainteresovani za ove studije zbog njihovih istinskih preferencija, već zato što smatraju da je zemlji potrebno više pravnika i ekonomista.

Ona ukazuje da mnogo ljudi radi u tim poljima pa mladi zato žele da budu što profesionalniji u tim oblastima.

– Živim u Prištini i moja kuća je jako blizu Univerziteta, pa ne mogu iz prve ruke da opišem život studenata u kampusu, ali sudeći prema životu mojih kolega život na kampusu nije loš, sjajan je, ali može da bude i bolji, zato što uslovi ponekada nisu idealni: po dvoje – troje njih živi u jednoj sobi, što nekada može da bude problem prilikom učenja – ukazuje ona i dodaje da je život u studentskom domu svakako interesantan i da bi volela i sama da ga iskusi, možda kada bude otišla da studira u inostranstvu.

Vlere Hyseni je dvadesetjednogodišnja studentkinja psihologije na Univerzitetu u Prištini, ali ujedno pohađa i govorno – jezičku terapiju na privatnom koledžu.

Ona je iz sela Vushtrri (Vučitrn) ali sa sestrama živi u Prištini. Ponekad, kada nemaju „školske obaveze“, provode slobodno vreme odsedajuči kod prijatelja u kampusu, radi zabave.

– Srećna sam jer sam odabrala psihologiju, taj predmet mi odgovara. Srećni smo i zato što imamo odlične profesore, što nam olakšava školovanje, a ujedno je i zabavno. Međitim, školovanje ume ponekada da bude i skupo, ako studenti ne žive u ovom gradu, jer smeštaj i harana koštaju. Taj deo ima uticaja na studentski život, ali i pored toga studentski život je sjajan jer upoznajemo ljude iz drugih gradova i stvaramo nova prijateljstva – ukazuje Hyseni i dodaje da pored zabave nauka im omogućava da razviju znanje i da rastu na profesionalnom nivou, što je korak ka studiranju u inostranstvu.

Prema njenim rečima, po povratku iz inostranstva, mladi će imati prilike da se vrate na Kosovo i poboljšaju društvo.

Hyseni smatra da studenti uglavnom biraju se obrazuju iz oblasti ekonomije i nauke jer tako imaju više poslovnih prilika i da, na taj način, sebi obezbede sigurniji život.

– Mladi koji se opredeljuju za ove oblasti smatraju da će imati više novca i sigurniju budućnost, jer je u drugim profesijama ponekada teže pronaći posao i doprineti razvoju društva – primećuje Hyseni.

Ona dodaje da je život na kampusu je jako „živahan“, pa tako, svaki put se tamo nađete upoznate nove ljude, čujete mlade kako se smeju što daje dosta pozitivne energije i motiviše studente da nastave sa studijama i da ih lakše podnesu.

– Dosta mojih prijatelja i rođaka želi da se školuje u inostranstvu jer nemamo uvek dovoljno dobre uslove i prilike, ali mnogi moji prijatelji žele da se posle studija vrate ovde kako bi stvorili nešto novo i kreativno za Kosovo – ističe Hyseni.

Prema rečima studentkinja, pored ekonomije mladi imaju mogućnosti da uče na umetničkim fakultetima, da uče za inženjere, kompjuterske nauke, filološki fakultet i učiteljski fakultet.

– Priština je živ grad, sa dosta mladih, ima kvalitetan noćni život ali i sjajnu klopu. Volim da izlazim ali češće biram da odem u prirodu, na planinarenje i uživam u onome što priroda ima da ponudi – kazuje Tahiri objašnjavajući da studenti imaju dosta prilika da se pored učenja i dobro zabave u ovom gradu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.