Drveni šeširi, nova londonska moda 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Malo selo Miškolc u Mađarskoj primilo je 100.000 dolara na poklon od nepoznatog čoveka.

Drveni šeširi, nova londonska moda 2Novac je namenjen sirotinji u tom selu. Sami građani Miškolca znaju koja je to ličnost, ali ne smeju da objave, piše list Vreme pre 80 godina.

U stvari, darodavac je jedan građanin tog malog mesta, koji je još pre rata izvršio nekoliko provala, ne štedeći ni poštu.

Oni su primili pismo jednog američkog advokata, u kome ih izveštava da je ovlašćen da im preda 100.000 dolara od jednog građanina, koji još od pre rata živi u Americi.

Taj čovek, inače veoma ambiciozan, nije prezao ni pred čim . Pronašao je jednu sigurnu bravu za kase i vrata, ali taj izum nije u Mađarskoj mogao da patentira.

Međutim, on je bio ubeđen da će u Americi sa tim patentom napraviti milione. Kako mu je za to bio potreban novac, koji nije imao, on je na veoma vešt i drzak način izvršio nekoliko provala. Čak je pokrao kasu glavne pošte i iščezao.

Njegov cilj je ipak opravdao sredstvo.

Velikodušni darodavac nije se prevario. On se sa svojim patentom probio i zaradio velike pare. Ali nije zaboravio svoje rodno mesto i ljude koje je opljačkao, i na čiji se račun obogatio.

Da bi svoju savest umirio, on je dvadeset godina kasnije vratio opštini ukradeni novac sa svima kamatama i kamatama na kamate.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše o novoj ženskoj modi koja se nedavno pojavila.Drveni šeširi, nova londonska moda 3

U Londonu su se poslednjih dana neke veoma elegantne dame iz otmenih krugova pojavile sa fantastičnim šeširom na glavi.

Taj šešir je skoro sav od drveta i ima neobičan oblik i boju.

Ova nova moda šešira došla je tek nedavno iz Amerike, gde elegantni svet već nekoliko nedelja nosi drvene šešire na glavi.

Ženski drveni šeširi se prave od tvrde i suve javorike. Jedini ukras na drvenom šeširu je svilena traka u boji, koja se naročitom mašinom mora utisnuti u drvo šešira.

Ima drvenih šešira u obliku točka i mornarskih kapa, ovakvi šeširi su kod londonskih dama namoderniji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.