Evropa nostra kritikuje kontroverzni projekat gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi 1Foto: Pixabay/ falco

Vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu „Evropa nostra“ danas je objavila izveštaj u kojem oštro kritikuje kontroverzni projekat gradnje gondole u okviru kulturnog dobra Beogradska tvrđava, jednom od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, sa velikim značajem i za istoriju Evrope.

Osim toga što je zakonski sporan i bez jasne svrhe i utemeljenja, projekat bi imao razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda, konstatuje se u izveštaju.

Izveštaj je pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa nostre“ Beogradu u maju ove godine, koja je organizovana kako bi se objedinili napori za očuvanje Beogradske tvrđave.

Tokom posete, delegacija stručnjaka različitih disciplina obišla je Beogradsku tvrđavu, upoznala se sa pravnim i građevinskim izazovima projekta gradnje gondole i sastala se sa strukovnim organizacijama, udruženjima građana, javnim ustanovama, nadležnim ministarstvima, kao i sa premijerkom Anom Brnabić.

Izveštaj delegacije usvojio je Upravni odbor i Savet „Evropa nostre“ u Atini 18-19. juna, a predstavljen je kabinetu premijerke Srbije i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću 17. jula.

U izveštaju se ističe da bi se gradnjom žičare, visokih stubova i stanice nepovratno kompromitovale istorijske i estetske vrednosti Beogradske tvrđave, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju i lokaliteta koji je upisan na listu Srbije za upis na UNESKO Listu svetske baštine.

„Evropa nostra“ veruje da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, i poziva vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema tom istorijskom dragulju, izjavio je izvršni predsednik „Evrope nostre“ profesor Herman Parcinger.

Pored toga što pruža detaljan opis Beogradske tvrđave i njenih vrednosti i informacije o kontroverznom projektu žičare i kampanji protiv njene gradnje, ključni deo izveštaja čine deset zapažanja i zaključaka stručnjaka, kao i sedam preporuka za očuvanje i unapređenje tvrđave.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Evropa nostra kritikuje kontroverzni projekat gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi”

  1. Konacno neko pametan da se oglasi!!!
    Ako ovaj Vesic i drustvo destruktivaca nista ne razume ima ko razume i upozorava!

  2. Европа је толико стало до калемегданског парка да су га рушили и у првом св.рату.Све што је Деспот Стефан Лазаревић направио са двором су срушили,зашто ?
    Гондола постоји на острву Санторини ,нико ниј никад рекао да се гондолом уништава острво Санторини,које годишње посети 2.000.000.туриста углавном користећи гондолу.

  3. To bi vam bilo isto kao kada bi u srednjevekovne zamkove francuske na pr. ugradjivali liftove. STOP gondoli!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.