Foto: Dragan Andonić/FoNet

Ukoliko demokratije žele da opstanu, moraju da nauče da žive sa rizikom od ovakvih napada kao što su prihvatile rizik od saobraćajnih nesreća, koje inače na godišnjem nivou odnose daleko više života nego terorizam – kaže za Danas Filip Ejdus, istraživač na Univerzitetu u Bristolu, odgovarajući na pitanje da li su teroristički napadi u Briselu mogli da se predvide i eventualno spreče.

* Da li će posle napada doći do jačanja desnog ekstremizma u Evropi?

– Iako bih voleo da nije tako, bojim se da će desni ekstremizam nakon ovog napada biti jači. U prošlosti se pokazalo da posle ovakvih napada uvek jačaju radikalno desne snage koje baš kao i teroristi koriste strah kao sredstvo postizanja svojih političkih ciljeva, koje ogromna većina ljudi inače ne odobrava.

* Kako će se to odraziti na položaj muslimana u Evropi?

– Cilj Islamske države je upravo u tome da ojača desni ekstremizam i da izazove islamofobiju, što kao posledicu treba da dovede do dalje izolacije ionako slabo integrisanog muslimanskog stanovništva, osećanja ugroženosti i konačno njihove mobilizacije na strani fundamentalista. Zbog toga je svako ko danas kreće u hajku na muslimane u Evropi zapravo defakto saveznik Islamske države.

* Da li se može očekivati promena izbegličke politike i na koji način?

– Od milion izbeglica koje su stigle u Evropu od početka izbegličke krize, samo tri slučaja su bez ikakve sumnje vezana za terorizam, što je svega 0.0003 odsto. Iako je veza gotovo nepostojeća, ovakvi napadi služe kao propagandno sredstvo desnim populistima u njihovom projektu straha kao i izgovor da se ne pokaže solidarnost u najvećoj humanitarnoj katastrofi koja je pogodila Evropu od Drugog svetskog rata.

* S obzirom na najnovije događaje, da li postoji mogućnost da se centar terora s Bliskog istoka pomeri u Evropu?

– Ovaj napad je zabrinjavajući, jer je još jednom pokazao spremnost Islamske države da organizuje napad u velikim evropskim gradovima. Ipak, mislim da su mnogo opasnije političke reperkusije ovakvih napada na demokratiju i stabilnost u Evropi.