Foto: Youtube / Color Media Communications

Odgovornost za takve izjave ne treba tražiti od žrtava – od Jevreja ili u Izraelu. One treba da dođu najpre od lidera zemalja EU. Treba razumeti da antisemitizam, revizionizam, relativizam, ili bilo koje nasilje na etničkoj osnovi opasna je pretnja demokratskim porecima. Zato smatram da je odgovornost lidera koji se zalažu za demokratske vrednosti da pošalju veoma jasnu poruku, poručila je Fišer Kam u intervjuu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Ona je sugerisala da se mesto stradanja Jevreja u Beogradu tokom u Drugom svetskom ratu – Staro sajmište, preuredi u kao memorijalni kompleks na prostoru bivšeg logora. Veoma je važno da se Staro sajmište što pre preuredi. I najzad, nakon 70 godina i Jevreji i nejvrejsko stanovništo zaslužuju da imaju jedno takvo memorijalno mesto, rekla je izraelska ambasadorka u Beogradu.

Govoreći o pokušajima revizije i prekrajanja istorije Alona Fišer Kam je rekla da se treba koncetrisati „na mlade generacije koje nemaju to iskustvo sa Holokaustom“.

Čuju se i neki glasovi koji manipulišu istorijom iz političkih ili bilo kojih drugih razloga, ali odgovornost ljudi je da ih ignorišu. U ignorisanju ćete uspeti jedino ako obrazujete ljude. I to raznim sadržajima, aktivnostima i radionicama tokom cele godine, a ne samo 27. januara, naglasila je amabsadorka Izraela u Srbiji.

Ona je preporučila dokumentarni film o Holokaustu koji će, u saradnji Ambasade Izraela i RTS, večeras biti prikazan na 2. programu, Ova saradnja između Ambasade Izraela i RTS-a je i deo tradicije da tog dana prikažemo dokumentarni film o Holokaustu. Ove godine u pitanju je poseban film koji prikazuje iz drugačijeg ugla istoriju i sudbine Jevreja na Balkanu, rekla je Alona Fišer Kam.

Povezani tekstovi