Ilustracija Foto: Pixabay/ Aymanejed

Gajin je u telefonskoj izjavi za FoNet istakao da u „domaći pravni sistem nije uneto ništa što se ne može primenjivati“ kada krajem avgusta Zakon o zaštiti podataka bude počeo da se sprovodi.

„Reč je o starim tvrdnjama, nema tu ništa novo. Oni koji to govore ne poznaju obaveze Srbije na putu evropskih integracija“, smatra Gajin.

On je ocenio da će Srbiji u primeniti novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti biti dragocena iskustva Evropske unije i njena praksa.

Gajin priznaje da neće biti lako od samog početka primeniti svaku odredbu iz Zakona, ali savetuje da se za njegovu primenu obuče kako ljudi iz javne uprave, tako i oni iz privatnih kompanija.

U javnom sektoru su to i sudije i tužioci, a u privatnom sve oblasti u kojima se masovno skladište lični podaci, poput banaka, precizirao je Gajin.

On je konstatovao i da ne postoji razlog da služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne pripremi podzakonske akte neophodne za primenu zakona, bez obzira što još nije izabran čelnik čovek te institucije.

Povezani tekstovi