Godfri: Bojkot Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara nije rešenje 1Foto: Miroslav Dragojević

Razumem frustraciju što ima malo napretka u demokratskom procesu i vladavini prava, ali ipak ne verujem da će bojkot vladinog procesa odlučivanja i radnih grupa doneti bolje uslove za novinare, i pomoći ovoj zemlji da stigne do stabilnije i bolje budućnosti sa Evropskom unijom, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Godfri je na dodeli godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručio da bojkot jedino garantuje da se vaš glas neće čuti. „Zdušno vam sad savetujem da se vratite razgovoru“, naglasio je Godfri.

NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara zbog ignorisanje napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji. Iz te radne grupe izašla je i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Godfri je danas istakao da veruje da je Srbija „sada na prekretnici“, a novinarima koji su se okupili povodom dodele nagrade „Dejan Anastasijević“ poručio da je njihov glas veoma važan.

„Nadam se da će mediji koji su javni servis, i koji se finansiraju od poreza koji plaćaju građani, ozbiljno shvatiti koliko je važno da prenose različita mišljenja, stavove manjinski grupa i opozicionih partija, i da nastoje da ispričaju zaista cele priče“, izjavio je Godfri. Izrazio je i nadu da će Vlada Srbije ozbiljno shvatiti razloge (nezavisnih medija) za zabrinutost i probleme na koje ukazuju nezavisni međunarodni posmatrači. Osvrnuo se i na medijsku scenu u Srbiji. „Dok je nezavisno novinarstvo pod pretnjom, tabloidi i neke TV stanice ovde lepo zarađuju od plasiranja teorija zavere i laži o SAD i EU, dok u isto vreme promovišu prijateljstvo sa zemljama kojima se nezavisno novinarstvo i sloboda govora kažnjavaju kao krivična dela, gde su ugovori i odluke o trošenju državnog novca pod velom tajne, gde vlada korupcija i kronizam, a disidenti završavaju u zatvoru ili u grobu“, ocenio je Godfri. Poručio je i da istraživačko novinarstvo nije državni neprijatelj.

„Kada novinari ukazuju na probleme, to je kao preventiva – za zdravlje demokratije. Možete je ignorisati, ali na sopstveni rizik“, zaključio je Godfri.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Godfri: Bojkot Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara nije rešenje”

  1. Problem je u tome što razgovora nema. Brnabić, recimo, nije htela da se izjasni o napadima na KRIK. Kada su je na grupi direktno pitali, ona je ćutala. Kao i ministarka. Isto je bilo i sa drugim slučajevima napada na novinare, u koje je umešana država, BIA itd. Tužilaštvo ništa ne radi u tim slučajevima. Kako da razgovaraš sa Vladom Srbije dok predsednik države, premijerka i svi u Skupštini neprestano napadaju medije i novinare? Tako da se ne možeš napustiti razgovor koji ne postoji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.