Golubačka tvrđava na markama Pošte Srbije 1Golubac Foto: Beta/Pošta Srbije

Pošta Srbije objavila je da će, u okviru prigodnog filatelističkog izdanja „Turizam u Srbiji“, 19. maja pustiti u promet emisiju maraka na kojoj je predstavljena Golubačka tvrđava.

Ovo će, kroz masovno upoznavanje ljudi na svim meridijanima sa znamenitostima Donjeg Podunavlja, dati značajan doprinos razvoju turizma u ovom delu Srbije.

Inače, ovo izdanje ilustruje srednjovekovnu tvrđavu na desnoj obali Dunava, koja se nalazi nizvodno od Golupca, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru pa je poznata i kao „Gvozdena kapija Đerdapa“.

„Golubačka tvrđava predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, ne samo za područje Donjeg Podunavlja i našu zemlju, već i za Evropu, podsetili su iz Pošte Srbije.

Arheološka istraživanja tokom kojih su pronađeni mnogobrojni predmeti (od keramike, gvozdene alatke, sekire, maklje, budaci) svedoče o burnoj istoriji Golubačke tvrđave, oko koje su se vodile mnoge bitke.

Filatelističko izdanje sadrži jednu poštansku marku u tabacima od po 10 maraka, čija je nominalna vrednost 81 dinar, kao i prigodan koverat prvog dana (FDC), maksimum kartu (CM) i prigodan žig.

Grafička obrada izdanja delo je Anamari Banjac, kreatorke maraka u Pošti Srbije, uz stručnu saradnju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i Turističke organizacije Golubac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.