Grad na tornju, na visini od 300 metara 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Grad na tornju, na visini od 300 metara 2U Americi se otvara osmo svetsko čudo i najskuplje čudo od 250.000.000 funti sterlinga ili oko 63 milijarde dinara, piše list Pravda pre 80 godina.

Specijalni plavi voz dovešće Kralja Đorđa i Kraljicu Jelisavetu sa kanadskih prerija u grad oblakodera i izložbe.

Kilotmetrima dizaće se palate, radio-palata, palata teške industrije, palata motora i nalaziće se mnoštvo drugih stvari da zadive posetioce.

U osamdeset restorana serviraće se svakog dana ručak i večera za po pola miliona ljudi. Zatim je na prostoru izložbe podignuto šest malih bonica sa rentgentskim aparatima, tri nove železničke linije voze kroz izložbu, a nekoliko desetina autobusa spaja pojedine delove izložbe.

Najveća atrakcija izložbe biće visoka kugla od 110 metara u prečniku, koja će stajati na 315 metara visokom tornju, a na njoj će biti model jednog uzornog grada.

Kugla treba da simbolizuje grad budućnosti. Jedan miniaturni oblakoder ima 100 spratova, a ulice su sagrađene od niza kuća sa maksimalnim konforom.

Platforma oko kugle, koja je s gornje strane otvorena, tako da se može videti grad koji je smešten u njoj, služi za šetnju i gledaoce.

Ceo grad izrađen je tako precizno, da će posetioci tornja imati ustisk kao da gledaju pravi grad budućnosti sa visine od 3.000 metara iz aviona.

Da bi utisak aviona bio još verniji, cela platforma će se blago dizati i spuštati.

Među ostalim čudima pominjemo i trideset metara visoki spomenik Džordža Vašingtona na ulazu u galvnu ulicu izložbenog grada.

Na drugom kraju glavne “ustavne aleje”, nalaze se simoličke figure, koje predstavljaju četiri glavne američke slobode – slobodu štampe, slobodu volje, izbora i govora.

Ispod statua napravljeno je veštačko vulkansko jezero, iz kojeg će štrcati voda, a sa dna jezera izbacivaće plinski rezervoari gasove, koji će dati potpun utisak gejzirskog ili vulkanskog jezera.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

U listu Vreme nalazimo novo otkriće u Nemačkoj. Nemci su izmislili hartiju sa koje se briše grafit.Grad na tornju, na visini od 300 metara 3

Na slici se vidi kako je jedan stenograf, posle iskorištenog teksta izbrisao trag olovke i dobio ponovo belu hartiju.

Takođe u ovom listu čitamo zanimljivost o garažama za dečja kolica. Stanari velikih novih zgrada u Londonu, prilikom zidanja napravili su u prizemlju garažu za trideset dečjih kolica.

Sve nove zgrade koje se budu zidale, zavešće ovaj sistem, jer u višespratnim zgradama bilo je teško pronaći mesto za dečja kolica, tim pre ako ih je kao u ovom slučaju trideset.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.