Na sednici Saveta za budžet i finansije razmatran je i većinom glasova prihvaćen ovaj predlog. Kako je na sednici obrazloženo, dug od 543 miliona dinara prema Gradu i javnim preduzećima – „Novosadskoj toplani“, „Vodovodu i kanalizacija“, „Čistoći“ i „Stanu“ – trebalo bi da postane trajni ulog u kapital preduzeća koje je već u celosti u vlasništvu Novog Sada. Neobavezujući poziv privatnim partnerima koji su zainteresovani za upravljanje SPENS-om istekao je 15. februara, te se razmišlja o novim rešenjima, kako bi objekat bio funkcionalniji.

Plan finansijske konsolidacije JP SPC Vojvodina predviđa i smanjenje broja zaposlenih sa 220 na 150. U skladu sa zakonom, prekobrojnim radnicima biće isplaćene otpremnine. Kako SPENS zbog višedecenijskog lošeg poslovanja nije u mogućnosti da otpremnine isplati iz sopstvenih sredstava, radi izmirivanje zakonske obaveze za prekobrojne zaposlene, plan je da se podigne kratkoročni kredit u iznosu do 100 miliona dinara, što je takođe jedna od tačaka dnevnog reda današnje sednice.

U cilju efikasnijeg poslovanja, pojedine službe preduzeća su fuzionisane i objedinjene, ali je iz ovog preduzeća objašnjeno da ono nastavlja da pruža puni obim usluga, u skladu s javnim interesom zbog kog je i osnovano. Rukovodstvo JP SPC Vojvodina pozdravlja napore koje gradska administracija ulaže u cilju oporavka preduzeća.

Trećina prihoda za grejanje i hlađenje

Kako je objasnio Milan Jarić, direktor JP SPC Vojvodina Novi Sad, tehnički kapaciteti su izuzetno zastareli, neefikasni i nerentabilni, što se negativno odražava na poslovanje. Na sistem grejanja i hlađenja koji je instaliran pre bezmalo četiri decenije odlazi trećina prihoda preduzeća. Za modernizaciju i osavremenjivanje samo sistema za grejanje i hlađenje, krova i omotača, prema procenama stručnjaka, neophodno je uložiti preko 30 miliona evra, odnosno preko tri i po milijarde dinara.

Povezani tekstovi