Gradilište jedinstvene naučne ustanove u Jugoistočnoj Evropi zaraslo u korov 1Foto: Twitter @MioStojkovic

Tragom informacije genetičara dr Miodraga Stojkovića da je rok  za završetak izgradnje Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu prošao pre više od dve godine

Stojković je uz rečenu informaciju, na svomTviter nalogu objavio i fotografiju gradilišta naučne ustanove Centar izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu, čija je izgradnja, prema ranijoj zvaničnoj najavi, trebalo da bude okončana do aprila 2017. godine.

Objekti Centara izvrsnosti, međutim, ne da nisu izgrađeni u predviđenom roku, no već mesecima, kao što smo nedavno i izvestili, zarastaju u korov, te sa naherenom zaštitnom ogradom i zabataljenim ni do pola izgrađenim zgradama, deluju sablasno i predstavljaju pravo ruglo u neposrednoj blizini rektorata Univerziteta u Kragujevcu, što se i vidi na fotografiji koju je objavio profesor Stojković.

Gradilište jedinstvene naučne ustanove u Jugoistočnoj Evropi zaraslo u korov 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Naš list nedavno je, prenoseći stavove šumadijske akademske javnosti, pisao da bi se, ako je suditi po tragičnoj zapuštenosti gradilišta na kojem je pre 16 meseci trebalo da bude završen objekat Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija – prve naučne ustanove tog tipa u Srbiji i šire – poprilično osnovano moglo pretpostaviti zbog čega je sredinom prošle godine onako brutalno smenjivan i na kraju smenjen ondašnji rektor kragujevačkog Univerziteta dr Nebojša Arsenijević, te zbog čega je, u februaru ove godine, onako palanački potuljeno, o čemu smo, takođe, pisali, pokušana smena šefa katedre za matične ćelije kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka dr Miodraga Stojkovića, genetičara svetskog glasa, koji je nedugo potom i otišao iz Kragujevca i Srbije, i to pravo na Harvard.

Bivši rektor Arsenijević i genetičar Stojković bili su, ponovimo, javna je tajna, najgorljiviji zagovornici inicijative da se Centar za matične ćelije, čija je gradnja sa Vladom Srbije ugovorena još 2009, a konačno započeta sedam godine docnije, odnosno početkom 2016, konačno i izgradi i počne da funkcioniše u Kragujevcu.

Nakon što je, krajem juna prošle godine, ondašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, dr Nebojša Arsenijević, posle besomučne policijsko-medijske hajke, smenjen sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu, gradilište Centara izvrsnosti, sa budućim centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, locirano u neposrednoj blizini rektorata kragujevačkog Univerziteta, definitivno je opustelo.

U poslednje vreme, posle obilnih proletošnjih  kiša, zajedno sa polurazrušenom zašitnom ogradom, i bukvalno, ponovimo, zarasta u korov, čemu je, u februaru ove godine, na opšte zaprepašćenje najšire domaće javnosti, prethodio i pokušaj smene dr Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične čelije na Fakultetu medicinskih nauka. Pokušaj nije uspeo, ali je Stojković, koji je godinama unazad najavljivan kao rukovodilac budućeg centra i banke matičnih ćelija pri Fakultetu medicinskih nauka i Univerzitetu u Kragujevcu, otišao sam.

Profesor Stojković i dalje je formalno šef katedre za matične ćelije na kragujevačkom FMN-u, a da li će na nju da se vrati, ostaje da se vidi.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nenad Filipović nedavno je našem listu kazao da je izgradnja objekta Centara izvrsnosti u Kragujevcu zaustavljena “zbog promene izvođača radova”, te da će gradnja da bude nastavljena kad se taj postupak (promene izvođača radova) okonča. Nevolja je što nam je rektor Filipović to isto rekao i u decembru prošle godine, i što je, u minulh sedam – osam meseci, gradilište te buduće naučne ustanove pretvoreno u ruglo, o kojem niko ne vodi računa.

Filipović je nedavno, doduše, saopštio da je Vlada Srbije donela odluku o formiranju Instituta za informacione tehnologije, koji će, kako je rekao, da bude smešten u objektu centara izvrsnosti, kad bude završen. Jedino nije rekao kad će da bude završen.

Rektor Filipović ovih dana, u intervjuu nedeljniku “Kragujevačke”, tvrdi da se nije odustalo od izgradnje Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu. Naprotiv, tvrdi da za aktuelni zastoj radova nisu odgovorni ni država, ni kragujevački Univerzitet, već da je ekskluzivni krivac za to izvođač radova, firma “Banković gradnja”, sa kojim je, nakon što je napustio gradilište, raskinut ugovor.

Ugovorom je bilo definisano da se izvođaču plaćaju radovi na svakih 25 odsto završenog  posla, da on uradi četvrtinu objekta i naplati, pa potom sledeću četvrtinu i  tako do kraja. Međutim, izvođač ovu obavezu nije ispunio. Završio je negde 30 do 40 odsto ukupnih radova i napustio gradilište, kaže Filipović, naglašavajući da sledi raspisivanje novog tendera i nastavak radova početkom naredne godine, s tim što izgradnja, zbog obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, koja je finansijer projekta, mora da bude završena do kraja 2020.

Inače, ugovor o izgradnji, kako je tada najavljivano, Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisan je 2009. godine. Potpisali su ga ondašnji ministar za nauku i tehnologiju dr Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i tadašnji dekan kragujevačkog Medicinsog fakulteta dr Nebojša Arsenijević.

Prema tom ugovoru, Centar matičnih ćelija trebalo je da funkcioniše pri Medicinskom fakultetu, svojevremeno preimenovanom u Fakultet medicinskih nauka. Koju godinu docnije, verifikovan je aneks ugovora kojim je bila predviđena izgradnja Centara izuzetnosti sa centrom i bankom matičnih ćelija, ali pri Univerzitetu u Kragujevcu. Potpisani ugovori i projekat za izgradnju potom su godinama, iz javnosti nedovoljno poznatih razloga, čamili po nadležnim državnim institucijama.

Profesor Miodrag Stojkovgić je početkom godine posao o dugogodišnjoj borbi “za Kragujevac”, odnosno za to da se Centar za izučavanje matičnih ćelija sa bankom za njihovo čuvanje zaista, kako je i bilo predviđeno, izgradi u Kragujevcu.

Konačno, početkom 2016. izgradnja je startovala, i to pompezno, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je u temelj zgrade Centara izvrsnosti položio kapsulu sa porukom: “Što čovek započne, neka Bog ne ospori”. Mediji su tom prilikom preneli da je Evropska investiciona banka uplatila deset miliona evra za gradnju Centara, jer je “konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope”. Vrednost projekta je 14 miliona evra, a gradnja je trebalo da bude završena do aprila 2017. godine. Gradnju objekta na tenderu je dobila građevinska firma “Banković (u meduvremenu je sklonjena sa gradilišta).

Centri izvrsnosti će obuhvatiti tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba da spoji jedno i drugo i prevede ih u nove terapije za lečenje bolesti. I sve tri su podjednako važne i tesno povezane i zato je poželjno da budu pod istim krovom. Bolja i moderna učila, oprema za studente, mlade naučnike i predavače je deo programa koji će Centar ponuditi. To mora jer jedino tako možemo da budemo konkurentni i uhvatimo korak sa naukom i tehnologijom koje će se, ako ovako nastavimo, i dalje dešavati negde drugde i primamljivati naše naučnike i lekare da napuste zemlju. Srbija se topi, nestaje, zvanično izgubi 35.000 stanovnika godišnje. Gubitak ljudi je najveći, da ne govorimo o onom koji nastaje kada nekoga školujete, a on/ona odu kao formirani stručnjaci nekome drugome na ruke, pisao je prošle godine dr Miodrag Stojković.

Evropska investiciona banka, finansijer projekta, svojevremeno je označila decembar 2020, kao poslednji rok za završetak objekta. Rektor kragujevačkog Univerziteta dr Nenada Filipović tvrdi ovih dana da će taj rok da bude ispoštova, U ovdašnjoj akademskoj zajednici, međutim, s obzirom na stanje u kojem je trenutno gradilište, te na činjenicu da se i dalje ništa konkretno  ne preduzima da se radovi nastave, sumnjaj da zgrada Centara izvrsnosti, sa Centrom i bankom matičnih ćelija, može da bude završena u naznačenom roku. Pitaju se, u stvari, da li će uopšte i da bude završena i strahuju da ne postane trajno  ruglo u blizini rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.