Građani Srbije biće oslobođeni putarina u S. Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta 1Foto: Pixabay/Ioana_radu

Svi srpski građani biće oslobođeni plaćanja putarina u Severnoj Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta u znak zahvalnosti, najavio je danas ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

On je to rekao u Beogradu na zajedničkoj konferencijni za novinare sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem, sa kojim je dogovorio strateško partnerstvo sa „Torlakom“ oko nabavke vakcina.

„Vlada Republike Severne Makedonije će doneti odluku da svi srpski građani budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta. To je sezona u kojoj veliki broj srpskih građana tradicionalno putuje i u Severnu Makedoniju i ka Grčkoj“, rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Severne Makedonije se zahvalio u ime vlade i makedonskih građana „bratskom srpskom narodu na značajnoj donaciji vakcina, procesu koji je organizovan zahvaljujući ministru Lončaru, premijerki Ani Brnabić i posebno predsedniku Aleksandru Vučiću“.

„Zahvaljujući tim vakcinama mi smo počeli proces imunizacije. Dozvolite da izrazim i zahvalnost što je Srbija širom otvorila vrata da budu vakcinisani i naši građani, zajedno sa srpskim, i time napravila veliki čin prijateljstva posebno u vreme kada nigde u svetu vakcine ne stižu niti potrebnom, niti poželjnom brzinom, a taj proces Srbija je radila fenomenalno“, rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas u Bogradu da će Institut „Torlak“ „biti strateški partnter njegove zemlje u budućim nabavkama vakcina protiv kovida 19.

„Dogovrili smo saradnju u više oblasti, ali ono što je jako bitno za nas je da smo dogovorili da Institut ‘Torlak’ bude naš strateški partner kod nabavke vakcina u periodu koji je pred nama“, rekao je Filipče na zajedničkoj konferenciji sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Filipče je objasnio da Severna Makedonija u ovom trenutku ima naručenu dovoljnu količinu vakcina od više prizvođača koje su dovoljne da zadovolje potebe za ovu godinu da se postigne željeni procenat kolektivnog imuniteta, ali da će za svaku sledeću nabavku prvo mesto gde će se obratiti biti „Torlak“.

„Saglasno kapcitetima koje imaju verujem da će naše potrebe biti u potpunosti zadovoljene. Vrlo je verovatno da ova pandemija neće stati. Vrlo je verovatno da postane i sezonska. Imajući sad sve ovo iskustvo i probleme koje smo imali kod nabavki vakcina do sad, na ovaj način da ih prevaziđemo i da u budućnosti takve probleme nemamo“, dodao je Filipče.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.