Građanski otpor građevinskoj sili 1Foto: A. Roknić

I pre dve decenije su se Beograđani suprotstavljali graditeljima poslovnih oblakodera po cenu uništavanja zelenih površina ili uskraćivanja prostora za decu.

„Žitelji ulice Gavrila Principa juče su pokrenuli inicijaitvu za izgradnju parka između zgrada 46 i 52 ove ulice, gde se izvode građevinski radovi, koje investira zemunska firma „Reit“. Međutim, direktor ove firme Goran Aleksić kaže da je to njegov plac i da tu gradi poslovnu zgradu od 3.000 kvadratnih metara“, početak je Danasovog izveštaja o spontanom otporu bezobzirnim građevincima.

Na spornoj lokaciji zatekao se i bogati investitor u prostor, čiji je sadržaj izveo narod na ulice.

„Ne želim da dajem izjave niti da se o meni priča u novinama. Mogu samo da vam pokažem da imam sve potrebne dozvole i papire, u kojima stoji da sam ja vlasnik lokacije, da imam dopuštenje za izgradnju… da je prihvaćen plan zgrade i da je plaćen porez, a to što oni žele da naprave park to je njihov problem“, kaže Aleksić.

Svoju stranu priče predočio je i jedan od ugroženih stanara, koji se iz istih pobuda sudio sa firmom „Reit“ i pretio dovođenjem policije na gradilište, tvrdeći da je građevinska inspekcija tražila obustavu radova, a jedan roditelj je dodatno objasnio lajtmotiv blokade prostora na navedenoj adresi.

Građanski otpor građevinskoj sili 2
Foto: Klub čitalaca Danasa

„Naša deca nemaju gde da se igraju, ona to rade na ulici! Ona to rade 50 metara od Ekonomskog fakulteta, gde po ceo dan šetaju prostitutke i cveta narkomanija. Ne tražimo Diznilend, ali ne želimo da se naša deca igraju sa prezervativima i špricevima, pa zato mislimo da je ovo dobra prilika da se na ovom mestu izgradi dečiji park…“.

Autor teksta je kroz opis komšiluka ilustrovao svrsishodnost uličnog  „ne“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„U krugu zgrade, na 400 metara uonaokolo nema javnih površina, na kojima bi se deca mogla igrati; a tamo gde se nekada nalazilo dečije igralište sada su barake preduzeća „Rad“ “.

Razgovori sa protestantima otkrili su i da su roditelji obližnje škole podneli prijavu opštinskoj inspekciji, jer je Detaljnim urbanističkim planom (DUP) predviđena zgrada od „samo“ 800 kvadratnih metara, kao i da je pomoć tražena od političara.

„Razgovarali smo sa političarima i dobili podršku DS, DSS i SD.. Mesna zajednica „Gavrilo Princip“ je, takođe, dala zeleno svetlo…“, poručeno je sa protesta, dok je izveštaču u Odeljenju za urbanizam Opštine Savski venac rečeno da je procedura za promenu DUP „komplikovana“.

Dvadeset godina posle u prestonici Srbije svako malo izbijaju građanski protesti sličnog tipa, pa su nedavno stanari iz okolnih objekata reagovali na predradnje u procesu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na osam spratova, na zelenoj površini ispred zgrade, tik pred prozorima stanara.

„Juče ujutru nepoznate osobe ogradile su zelenu površinu, ušli su i posekli drveće, dovezli su građevinske mašine, a  građevinske table nema“, ispričali su okupljeni uz tvrdnju da je dozvola za izgradnju ovog poslovnog objekta istekla još 2019. godine, odnosno da izvođači radova nemaju nephodne papire.

„Čekamo Aleksandra Šapića, Gorana Vesića i Aleksandra Vučića“, poručili su revoltirani građani, u prisustvu policije, a naknadno su usledili razgovori sa gradskim ocima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.