Gradonačelnik podržao apel ULUS-a da Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana 1Aleja velikana, Novo groblje Foto: Dunja Rakić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uvažio je apel Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) da umetnik Slobodan Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Kako su naveli, Radojičić je obavestio predsednika Upravnog odbora ULUS-a Vojislava Klačara da će u ponedeljak Grad Beograd i zvanično doneti odluku.

U saopštenju su ukazali da je i Milivojevićeva porodica prihvatila predlog gradonačelnika.

Radojičić je rekao da sa velikim odobravanjem dočekuje tu odluku, navodeći da će „značajni umetnik dobiti zasluženo mesto medju velikanima koji su zadužili srpsku kulturu i umetnost“.

„Era Milivojević, kao nekonvencionalna i slobodna stvaralačka ličnost, nikada nije mario za počasti, tako da će njegovo mesto u Aleji zaslužnih građana verovatno više značiti nama kao zajednici nego što bi značilo njemu samom. Ipak, kako je to rekao njegov prijatelj, jednom davno – Era je u nekom razgovoru primetio da i on ispunjava sve formalne uslove za Aleju. Dragi Ero, i ovu smo ti ideju ukrali“, naveli su iz ULUS-a.

ULUS je u subotu apelovao na gradonačelnika Zorana Radojičića i nadležne organe Beograda da „preispitaju svoju odluku“ i omoguće da Milivojević, čija smrt je objavljena u četvrtak, bude sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana na beogradskom Novom groblju.

Milivojević je rođen u Užicu 1944, diplomirao je 1965. godine u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu, 1965-1970. studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a 1971. je diplomirao na Odseku za slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića.

Prvu značajnu samostalnu izložbu – „Naivna slika Milivojević“, imao je 1976. godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Njegova dela čuvaju se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u Muzeju grada Beograda i u drugim javnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Učestvovao je na mnogim grupnim izožbama u zemlji i inostranstvu, i dobitnik je više priznanja, medju kojima i Nagrade Grada Beograda (2005) i Nagrade Oktobarskog salona (1998).

Poslednji put publika je imala priliku da vidi njegov rad na ULUS-ovoj Jesenjoj izložbi „Upleteni“ u decembru 2020.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.