"Novinarke protiv nasilja nad ženama": Apel da se o slučaju Štajnfeld izveštava bez senzacionalizma 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV; Foto: IMDB

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ ponovo je uputila apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma, a povod za ovo saopštenje jesu naslovne strane listova današnjih izdanja tabloida.

„Podsećamo uredništvo „Kurira“ da je vizuelna oprema teksta sastavni deo medijskog izveštavanja, te da objavljivanje fotografije iz predstave u kojoj su Štajnfeld i Lečić igrali, odnosno scene u kojoj mu ona sedi u krilu, može da odvrati mnoge žrtve od prijavljivanja seksualnog nasilja“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o „Srpskom Telegrafu“ i kolažu fotografija sa Instagrama Danijele Štajnfeld, Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ podseća da je, prema Kodeksu novinara Srbije, prećutkivanje činjenica izjednačeno sa iznošenjem neistina.

„Navodni „vulgarni“ natpisi koje je Štajnfeld stavljala na Instagram, deo su promocije jednog brenda, što se na njenom Instagramu vidi, ali je Srpski Telegraf to prećutao svojim čitaocima. Međutim, sve i da Štajnfeld jeste žena koja ostavlja lascivne poruke i slika se u provokativnim pozama, to ne sme biti upotrebljeno protiv nje, jer se tako šalje poruka da žena može da bude žrtva samo ako je „idealna žrtva“, što je daleko od istine. Svaka žena je u riziku od seksualnog napada, bez obzira na bilo koju ličnu karakteristiku i mediji su dužni da to uzmu u obzir prilikom izveštavanja o osetljivim temama“, naglašava Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“.

Takođe podseća sve medije da za rešavanje dilema o izveštavanju mogu da konsultuju Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama koje su dostupne na ovom linku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “„Novinarke protiv nasilja nad ženama“: Apel da se o slučaju Štajnfeld izveštava bez senzacionalizma”

  1. Kasno ste se setile. Posao je odraďen. Skrenuta je pažnja sa Vladimira Cvijana.

  2. Pozdravljam borbu protiv nasilja nad zenama, ali se bojim da se to radi pogresno i kontraproduktivno. Bezrezervna podrska nekoj poznatoj zeni PRE nego sto se sve ne rascisti, umesto podrske, kod mnogih izaziva sasvim suprotan efekat. Prvo, najcesce, one odista maltretirane zene nikada ne privuku paznju (cak ni novinara). Eto. naprimer, ko je uradi istrazivanje o surovim kaznama koje NASE sudije (i jos vise sudijnice) presudjuju zenama koje su zbog zlostavljanja ubile? Osim toga, gde to pise da su sve ZENE casne i postene, i da ne „namestaju“ slucaj u svoju korist. Ocigledno je da su mnoge (ne samo kod nas), zlupotrebile to sto su „nezniji pol“ i unistile zivote nekih ljudi. Zato bi bilo bolje da se i Novinarke protiv nasilja nisu u startu postavile NA JEDNU STRANU! Sta god da se desi, Branislav Lecic je lincovan, a sudstvo i tuzilastvo UNAPRED prinudjeni da ga optuze. To je jedan od razloga sto mnogi strepe od nasilno nametnute „korektnosti“.

    • Slažem se sa konstatacijom da su mediji naudili Danijeli stavljajući se na njenu stranu i izazvali oportunizam i negodovanje. Ipak, meni smetaju tvrdnje da je Lečić zaslužio linč samo ako je silovao. Ja smatram da je on njoj već naneo štetu samim tim da je imao seksualni odnos sa njom. On je nju ponizio na svim poljima svojim neetičkim i nemoralnim ponašanjem i nepoštovanjem njene ličnosti. Lagala ona ili ne, Lečić je dobio što je zaslužio, a može i više ako se ustanovi da je silovatelj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.