Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Nije najbolje ako vlast razgovara direktno sa Svetom stolicom, zaobilazeći Katoličku crkvu u Srbiji, ocenio je on i podsetio da Katolička crkva u Srbiji poziva srpske vlasti na jače kontakte sa Vatikanom.

I stav Svete stolice po pitanju nezavisnosti Kosova je plod našeg stalnog dijaloga. Veliki odjek dobijaju vesti o posetama predstavnika albanskog naroda Svetoj stolici, rekao je nadbiskup.

Nadbiskup Hočevar smatra da svi događaji iz prošlog veka, uključujući i ulogu Alojzija Stepinca, predstavljaju poziv da se prošlost ne zaboravi.

Na ovom slučaju imamo priliku za vođenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve, iako o brojnim pitanjima imamo različitu percepciju, rekao je Hočevar odgovarajući na pitanje kako ocenjuje razgovore dve crkve o ulozi kardinala Stepinca.

Papa je veoma dobro pokazao da je okrenut elementarnim istinama i da ga skorija prošlost ne uznemirava u toj meri da bi izgubio svest o sveobuhvatnosti istorije. Skorijoj prošlosti ne smemo pridavati preveliki značaj, jer ćemo izgubiti temeljne vrednosti o zajedništvu, ocenio je nadbiskup Hočevar.