Hočevar Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Uskrs je odlična prilika da jače pozovemo jedni druge na veću odgovornost, ako je u prošlosti nije dovoljno bilo, treba da imamo mogućnosti da sada ovim slavljem probudimo nove snage sinergije, rekao je Hočevar, na koferenciji za novinare u sedištu nadbiskupije.

Nočevar je podsetio da on nikada pojam Balkana ne shvata, kao što to neki možda čine, kao nešto negativno.

Naprotiv, mislim da je moguće upravu tu, gde je bilo toliko poteškoća i u prošlosti pa na žalost i u sadašnjosti, da učinimo nešto dobro, naglasio je Hočevar.

Hočevar je saopštio da je nadbiskupija odlučila da se u crkvi Krista Kralja, svake srede u aprilu, služi misa i poduža molitva za mir, razumevanje i pomirenje u ovoj regiji.

Hočevar je rekao da je u uskršnjoj čestitki poglavaru Srpske pravoslanve crkve patrijarhu Irineju poželeo još veće unapređenje zajedništva.

U Uskršnoj poslanici, Hočevar je naglasio da je Isus pokazao i dokazao vrednosti života, ali da je „današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života“.

Taj mentalitet koji se rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše: uzmi i baci, utiče i na naše stavove o životu, naglasio je Hočevar.

Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati, često nam i mediji u nekim svojim prezentacijama stvaraju viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati – onako kako se kome prohte, rekao je Hočevar.

On je naglasio da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacinoalne zajednice i društveno-poltičke institucije ili dražave imaju svoje dostojanstvo.

Krajnje je vreme da žeđamo i gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se sa tim namerama ustrajno i angažovano molimo, rekao je Hočevar, koji je „braći i sestrama istočnog obreda“ Uskrs čestitao sa Hristos vaskrese – vaistinu vaskrese.