Ispraćen novi avion Er Srbije na letu do Njujorka (FOTO) 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Novi avion Er Srbije na letu do Njujorka sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle, ispraćen je danas sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Novi avion Er Srbije na letu do Njujorka sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle, ispraćen je danas sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Avion će tri puta nedeljno obavljati letove do Njujorka – ponedeljkom, četvrtkom i subotom, a broj letova će se postupno povećavati kako se bude bližila letnja sezona, najavila je Er Srbija.

Ispraćaju novog aviona „erbas A330-200“ prusustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je kompanija Er Srbija imala veoma značajnu ulogu u vreme pandemije korona virusa.

Podsetila je da je ta kompanija prevozila građane Srbije koji su na početku pandemije i obustave letova bili „zaglavljeni“ na aerodromima u inostranstvu, a takođe je prevozila nabavke vakcina, respiratora i medicinsku zaštitnu opremu.

„U svakom trenutku mogli smo da se oslonimo na našu aviokompaniju. Hvala im što ponosno nose ime naše zemlje i na najbolji način je promovišu u inostranstvu“, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je ponosna na finansijsku podršku koju je Vlada dala Er Srbiji i dodala da će ako bude potrebno i ubuduće to činiti, u skladu sa pravilima zaštite konkurencije i dodele državne pomoći.

„Uspostavljanje direktnog leta do Njujorka pre skoro pet godina predstavljalo je značajnu prekretnicu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region, s obzirom na to da je ovo jedini direktan let koji povezuje Srbiju i region sa SAD. Kako bismo dodatno ojačali tu vezu, naš novi avion nosiće ime i lik najpoznatijeg srpskog naučnika Nikole Tesle, čiji život i rad simbolično povezuju region sa Njujorkom i SAD“,rekao je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

Dodao da je Er Srbija ponosna što je u proteklih pet godina prevezla preko 320.000 putnika na njujorškoj ruti i izrazio uverenje da će unapređenje usluga zahvaljujući novom avionu doprineti uspehu transatlantskog leta koji, uprkos pandemiji, i dalje ostvaruje dobre rezultate.

„Želim da izrazim zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za ogromnu podršku pruženu nacionalnom avio-prevozniku“, rekao je Nejsmit.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je rekao da je Nikola Tesle simbol odnosa SAD i Srbije.

On je rekao da se ovde ljudi najlakše naljute kada čuju od drugih da je Tesla njihov po rođenju i da u tome greše i jedni i drugi jer on smatra da je Tesla Amerikanac, ne po rođenju, nego po svom izboru.

„Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene“, kazao je Godfri i dodao da je Tesla poštovao svoje američko državljanstvo, a da nikada nije negirao da je Srbin.

Er Srbija je, kako je istakao, pomogla da se više od 260 Amerikanaca vrate u SAD na dva specijalna leta, od kojih je jedan, do Los Anđelesa, postavio rekord u dužini.

Po njegovim rečima rukovodsto Er Srbije najavljuje proširenje flote i letove do još nekih destinacija u SAD.

Novi „erbas A330-200“ sa likom Tesle je izgled dobio u Šenonu, u Irskoj, gde u u procesu farbanja upotrebljene 22 boje i oko 250 litara farbe. Avion je proizveden 2008. godine, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna aviokompanija „Aeroflot“.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avioprevoznika ima 21 sedište u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Ispraćen novi avion Er Srbije na letu do Njujorka (FOTO)”

  1. Zamisljam premijera Nemacke kako na prvi let prati svaki od 95 sirokotrupnih aviona Lufthanse.
    Cirkus!

  2. “Nov” avion je star 13 godina. Nije vlasnistvo Er Srbije, vec je iznajmljen. Nije ni “pojacanje” jer nije imao sta da pojaca, sa obzirom da je prethodni A330 vracen pre par dana u Abu Dabi. Prethodni avion je iznjamljivan po fantasticnoj sumi od pola miliona dolara mesecno. Lizing ovog aviona je duplo manji.

  3. Kasno.Sutra se otvara bista Nikole Tesle u rodnom selu,kao i obnovljena rodna kuća.Spomenik je postavljen a sutra svečano otkrivanje.Ako bude lepo vreme biće i Tesla na hologram prikazu.Ovo na avioni ko Pikaso u prvom razrefu osnovne.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.