Ispraćen novi avion Er Srbije na letu do Njujorka (FOTO) 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Novi avion Er Srbije na letu do Njujorka sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle, ispraćen je danas sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Novi avion Er Srbije na letu do Njujorka sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle, ispraćen je danas sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Avion će tri puta nedeljno obavljati letove do Njujorka – ponedeljkom, četvrtkom i subotom, a broj letova će se postupno povećavati kako se bude bližila letnja sezona, najavila je Er Srbija.

Ispraćaju novog aviona „erbas A330-200“ prusustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je kompanija Er Srbija imala veoma značajnu ulogu u vreme pandemije korona virusa.

Podsetila je da je ta kompanija prevozila građane Srbije koji su na početku pandemije i obustave letova bili „zaglavljeni“ na aerodromima u inostranstvu, a takođe je prevozila nabavke vakcina, respiratora i medicinsku zaštitnu opremu.

„U svakom trenutku mogli smo da se oslonimo na našu aviokompaniju. Hvala im što ponosno nose ime naše zemlje i na najbolji način je promovišu u inostranstvu“, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je ponosna na finansijsku podršku koju je Vlada dala Er Srbiji i dodala da će ako bude potrebno i ubuduće to činiti, u skladu sa pravilima zaštite konkurencije i dodele državne pomoći.

„Uspostavljanje direktnog leta do Njujorka pre skoro pet godina predstavljalo je značajnu prekretnicu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region, s obzirom na to da je ovo jedini direktan let koji povezuje Srbiju i region sa SAD. Kako bismo dodatno ojačali tu vezu, naš novi avion nosiće ime i lik najpoznatijeg srpskog naučnika Nikole Tesle, čiji život i rad simbolično povezuju region sa Njujorkom i SAD“,rekao je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

Dodao da je Er Srbija ponosna što je u proteklih pet godina prevezla preko 320.000 putnika na njujorškoj ruti i izrazio uverenje da će unapređenje usluga zahvaljujući novom avionu doprineti uspehu transatlantskog leta koji, uprkos pandemiji, i dalje ostvaruje dobre rezultate.

„Želim da izrazim zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za ogromnu podršku pruženu nacionalnom avio-prevozniku“, rekao je Nejsmit.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je rekao da je Nikola Tesle simbol odnosa SAD i Srbije.

On je rekao da se ovde ljudi najlakše naljute kada čuju od drugih da je Tesla njihov po rođenju i da u tome greše i jedni i drugi jer on smatra da je Tesla Amerikanac, ne po rođenju, nego po svom izboru.

„Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene“, kazao je Godfri i dodao da je Tesla poštovao svoje američko državljanstvo, a da nikada nije negirao da je Srbin.

Er Srbija je, kako je istakao, pomogla da se više od 260 Amerikanaca vrate u SAD na dva specijalna leta, od kojih je jedan, do Los Anđelesa, postavio rekord u dužini.

Po njegovim rečima rukovodsto Er Srbije najavljuje proširenje flote i letove do još nekih destinacija u SAD.

Novi „erbas A330-200“ sa likom Tesle je izgled dobio u Šenonu, u Irskoj, gde u u procesu farbanja upotrebljene 22 boje i oko 250 litara farbe. Avion je proizveden 2008. godine, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna aviokompanija „Aeroflot“.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avioprevoznika ima 21 sedište u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari