Digitalni aktivizam transformisao je politički prostor u poslednje dve decenije. Pametni telefoni i internet promenili su način na koji se organizuju politički događaji, protesti i pokreti, pomažući da se hiljade novih pristalica mobiliše na različite načine. Sa takvim aktivnostima pojavljuju se i novi oblici digitalnog aktivizma.

Tokom protekle decenije ljudi širom sveta postaju sve više svesni i zainteresovani za korišćenje digitalnih tehnologija u borbi za društvene i političke promene.

Ovom panel diskusijom započećemo debatu o tome šta se dešava izvan hashtagova i kako novi talas digitalnih aktivista menja društvo. Dalje, diskutovaćemo o aktivizmu na društvenim mrežama – koliko smo aktivni online i pasivni offline, kao i o uticaju digitalnog aktivizma na društvene promene.

Uočili smo potrebu da ubrzamo ovu debatu u vremenu kada su novi digitalni alati ponovo izmenili društveni aktivizam. Smatramo da je od izuzetne važnosti pokrenuti navedena pitanja i u razgovor o njima uključiti što veći broj građana i građanki.

Glavno pitanje je: Da li digitalni aktivizam može da dovede do društvene promene?

Na panel diskusiji govore:

  • Hayk Toroyan, Human Rights Power, Armenia

  • Slaven Rašković, GONG, Hrvatska

  • Raša Nedeljkov, CRTA

  • Marko Živković, stručnjak za digitalne medije i aktivista

Moderatorka: Mihaela Šljukić Bandović, novinarka Istinomera