Izbori i korona odložili raspravu o Nestoroviću 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Međutim, u toku jučerašnjeg dana u Lekarskoj komori Srbije nisu bili saglasni oko tačnog razloga zbog kojeg se sednica odlaže.

Naime, najpre je predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović u kratkoj izjavi za Danas naveo da se sednica odlaže zbog nemogućnosti da sednici prisustvuju članovi odbora iz regionalne komore sa Kosova i Metohije, tvrdeći da će ona biti zakazana nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji.

– Mi imamo petnaest članova i ne mogu svi članovi da dođu na sednicu, rekao je Bogdanović. Ipak, pre nego što smo stigli da postavimo pitanje na koji način održavanje izbora utiče na mogućnost dolaska članova Etičkog odbora sa Kosova na sednicu, on nam je rekao da sva dalja komunikacija mora da se odvija zvaničnim putem, preko elektronske pošte.

To smo i učinili i nekoliko sati kasnije stigao nam je odgovor komore u kojem u potpunosti demantuju navode predsednika Etičkog odbora.

– Informacija koju navodite nije tačna. Lekarska komora Srbije ne usmerava niti planira svoj rad u skladu sa bilo kojim političkim dešavanjima u zemlji. Na rad organa Lekarske komore Srbije uticalo je vanredno stanje u zemlji i angažovanje lekara, članova Lekarske komore Srbije, u borbi protiv kovid 19, a ne predstojeći parlamentarni izbori i sve sednice organa i tela Lekarske komore Srbije zakazuju se i održavaju u skladu sa Poslovnikom o radu“, naveli su iz LKS-a.

Nakon toga smo ponovo pozvali predsednika Etičkog odbora koji je, u rasponu od nekoliko sati promenio svoj iskaz, tvrdeći da se sednica odlaže zbog epidemije virusa korona.

– Sednica se odlaže dok se ne stabilizuje situacija sa virusom i dok ne prođe 28 dana od registrovanja poslednjeg zaraženog od bolesti kovid 19. Ništa tu nije urgentno, to nije pacijent koji hitno mora na operaciju, naveo je Bogdanović. Na više puta ponovljeno pitanje zbog čega je u ranijoj izjavi rekao da se sednica odlaže do održavanja izbora, nije odgovorio.

Obe njegove jučerašnje tvrdnje suprotne su onoj koju je dao Danasu 24. maja ove godine.

Tada je, podsetimo, Goran Bogdanović naveo da će naredne nedelje biti organizovan sastanak članova odbora u prostorijama komore i da će biti zakazana sednica na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o dopisu koji je zbog javnih nastupa Branimira Nestorovića poslala grupa lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Prvobitno obrazloženje koje je dao Bogdanović o razlozima zbog kojih ne može da se održi sednica, međutim, nema potporu u Statutu Lekarske komore Srbije.

Naime, ovim dokumentom je propisano da Etički odbor ima ukupno petnaest članova, po tri iz svake Regionalne lekarske komore.

Iz odgovora predsednika Etičkog odbora se da zaključiti da tri člana iz regionalne komore za Kosovo i Metohiju nisu u mogućnosti da prisustvuju sednici.

Ipak, Statut LKS-a predviđa da odbor može punovažno da zaseda i diskutuje, ako je na sednici prisutno najmanje osam članova.

Drugim rečima, sve i da je tačno da članovi koji žive na Kosovu nisu u mogućnosti da dođu u Beograd, ne postoje pravne pretpostavke da Etički odbor diskutuje o dopisima koji se tiču javnih nastupa profesora Nestorovića.

Slobodan Savić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i jedan od potpisnika dopisa Lekarskoj komori, kaže da mu uopšte nije jasno zbog čega je odložena sednica Etičkog odbora na kojoj bi se raspravljalo o njihovim navodima.

– Ranije je obrazloženje glasilo da odbor nije u mogućnosti da se sastane zbog vanrednog stanja i zabrane okupljanja. Međutim, sada mi uopšte nije jasno kakve veze imaju izbori sa održavanjem sednice. U našem dopisu nema ni govora o politici ili izborima. Stvarno ne vidim logično objašnjenje za odlaganje sednice, a bilo je sasvim dovoljno vremena da se ona zakaže, kaže Savić. Kako dodaje, on, ali i ostali podnosioci dopisa odlučili su da se „više neće oglašavati u javnosti, kako bi izbegli utisak da pokušavaju da vrše pritisak na organe komore“.

Podsetimo, on je, zajedno sa još četvoro lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu, 10. aprila podneo dopis Lekarskoj komori koji se tiče javnih nastupa profesora Branimira Nestorovića.

U dopisu se ističe da profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini, jer „javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice“.

Profesor Nestorović je u toku jučerašnjeg dana bio nedostupan za komentar.

Lazović: Rezultat zastrašivanja

Zaseban dopis komori povodom medijskih istupa Branimira Nestorovića podneo je i pokret Ne davimo Beograd. Komentarišući odlaganje sednice, Radomir Lazović iz ovog pokreta ističe da je to direktna posledica zastrašivanja svih koji su uključeni u ovaj proces. „Zastrašivanje institucija najavama tužbi protiv onih koji su dopise podneli i medija koji su ih preneli je očigledno uspelo. Umesto da dobijemo odgovor na pitanje da li su javni nastupi Branimira Nestorovića bili u skladu sa etičkim kodeksom profesije dobili smo zastrašenu Lekarsku komoru“, navodi Lazović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.