Izbori za Jevrejsku opštinu Beograd 17. marta 1Foto: FoNet/TV

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš izjavio je danas da su izbori za Jevrejsku opštinu Beograd (JOB) zakazani za nedelju 17. mart. a da traže da do tada Ministarstvo pravde upiše Dubravka Vajića kao predsednika privremene uprave JOB, umesto doskorašnjeg smenjenog predsednika Danila Medića.

Do nedelje traže da Ministarstvo pravde upiše Dubravka Vajića kao predsednika privremene uprave JOB, umesto doskorašnjeg smenjenog predsednika Danila Medića.

Nakon što je u Jevrejskoj opštini Beograd došlo je do sporenja ko čini vlast u toj orgaizaciji, zamenik predsednika privremene uprave JOB Brane Popović rekao je da u JOB ima upisano oko 2.500 članova, ali da nisu svi punoletni, te nemaju svi i pravo glasa. On je na konferenciji za novinare rekao kako se nada da će JOB „posle godinu dana srama“ moći da se bavi verom, kulturom i obrazovanjem i uključi svoje članove.

Izbori za Jevrejsku opštinu Beograd 17. marta 2
Foto: FoNet/TV

Na konferenciji za novinare rabin Isak Asiel, Popović i Sabadoš tvrdili su da su se problemi u jevrejskoj zajednici pojavili posle Zakona o otklanjanju posledica holokausta i pojave novca koje će jevrejske opštine dobijati. „Na našoj strani je apsolutna većina jevrejske zajednice i veći deo članova JOB“, rekao je rabin Asiel.

Sabadoš je naglasio kako „nema govora o podeli“ zajednice, već da su se pojavile određene osobe, koje su ušle u zajednicu i koje su „poduprte od spolja“, a koje pokušavaju da novac koriste za ličnu korist.

On je rekao da novac koji se dobija po zakonskom osnovu i od prihoda na imovinu koja je oduzeta Jevrejima u Drugom svetskom ratu, pa vraćena zajednici kroz restituciju, jer nije bilo živih nasledinika, može da se koristi samo po Zakonu i to za 10 oblasti, među kojima su pomaganje preživelima i istraživanja o holokaustu.

On je dodao da jevrejske opštine Beograd, Zemun i Kikinda nisu želele da dostavljaju izveštaje o trošenju novca koji dobijaju na taj način, te da im Savez jevrejskih opština Srbije neće prosleđivati novac dok ne dobije izveštaj.

Izbori za Jevrejsku opštinu Beograd 17. marta 3
Foto: FoNet/TV

Popović je rekao i da je opštinska vlast na čelu sa Danilom Medićem od kraja 2017. do početka ove godine napravila dug od oko 200.000 evra, a da su zanemarivani obrazovni, kulturni i verski programi, kojima opština i treba da se bavi.

Članica JOB i glumica Jelisaveta Seka Sablić rekla je da su u JOB pre izvesnog vremena, sa pojavom novca, došli „feudalci“ koji su doveli Medića kojeg niko do tada nije video i koji je počeo da u zajednicu okuplja ljude koji su potkupljivi i da neistomišljenike isključuju i kažnjavaju, a da sve rade netransparentno.

Sablić je dodala da se u Srbiji svuda održavaju protesti, ali da su svi upućeni na istu adresu i upitala da li „(predsednik Srbije Aleksandar) Vučić zna koliko su se njegovi feudalci osilili i koliko daleko idu u svojim atarima u pljačkama“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.