Foto: Feeimages/Phuong Tran

Ipak, reakcija onih koji su najodgovorniji za ovaj zakon i koji bi trebalo da brinu o potrebama građana je izostala.

Izmene koje je doneo nov Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo je da bar u nekoj meri poboljša položaj roditelja u Srbiji. Ipak, ovaj zakon izazvao je oštre kritike javnosti jer u praksi zapravo donosi priličnu štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu i to u najkritičnijem i finansijski najzahtevnijem periodu. Mnoge majke ostaće uskraćene i za minimalan iznos primanja koji im je zakonom zagarantovan, što bukvalno znači da po novom obračunu, plata na porodiljskom može da bude i 1. 000 dinara. Sa druge strane, apsurdno je što je preciziran maksimalan iznos plate, pa će one majke koje su do sada zarađivale velike novčane iznose, praktično biti kažnjene ukoliko dobiju dete jer će im se isplaćivati smanjena naknada.

Zbog toga potpisnici peticije navode da je „na nama da se borimo protiv bahatog ponašanja državnih čelnika, ugrožavanja naše porodice i ugrožavanja budućnosti naše dece. Vreme je da se ujedinimo, kažemo šta mislimo. Ovaj zakon nas ugrožava u najtežem periodu, krši naša prava i radi sve samo ne podstiče natalitet“.

Oni su naglasili i da ne treba dozvoliti da se ovaj problem ignoriše te da putem medija treba izvršiti pritisak da se promeni zakon kojim „država štiti sebe, ne majke i decu“.

Država, međutim, odnosno nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja, još uvek se nije oglasilo sa odgovorom na neka od spornih pitanja. Ministarstvo rada nije odgovorilo na pitanja našeg lista – da li su uopšte informisani o pokretanju peticije ni da li će preduzeti neke mere da, eventualno podzakonskim aktima urede ovu oblast tako da građani budu zadovoljni i spreče diskriminaciju određenih grupa zaposlenih budućih majki. Nadležni su ostali nemi i na pitanje da li će, eventualno podzakonskim aktima, odrediti makar minimalnu zagarantovanu cifru koju će porodilje primati.

Najviše kritika na račun ovog zakona bilo je zbog odredbi koje su diskriminatorne prema pojedinim kategorijama majki. Naime, u povoljnom su položaju samo one majke koje su pre porođaja imale neprekidno najmanje 18 meseci u radnom odnosu, jer će moći da primaju prosek za taj period, odnosno gotovo punu zaradu. Sve ostale, koje su imale prekid ili imaju manje od šest meseci redovne zarade, oštećene su jer se i njima zbir primanja deli sa 18. U najgorem položaju su porodilje koje su radile manje od šest meseci i nezaposlene, jer one na pomoć države uopšte ne mogu da računaju. Nepravedno su tretirane i poljoprivrednice, kojima zakon traži čak 24 meseca neprekidnih primanja kako bi mogle da ostvare pravo na porodiljsko a u sličnoj su situaciji i preduzetnice.

Obeshrabrujuće za mlade majke

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva.

Bez diskusije

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je diskretno prošao kroz javnu raspravu, a u skupštini direktno uleteo na glasanje, jer za diskusiju nije bilo vremena s obzirom da su po prvoj tački dnevnog reda naprednjaci uložili više od 300 amandmana i time oduzeli vreme predviđeno za sučeljavanje stavova o svim ostalim pitanjima.