Foto: Skrinsot

„U nedelju 11.11.2018. godine RTS je emitovao specijalnu emisiju posvećenu stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. Tokom emisije direktan prenos ceremonije iz Pariza bio je kombinovan sa razgovorom sa gostima u studiju, javljanjem specijalnog izveštača RTS-a iz Pariza i izveštajem o aktivnostima Predsednika Srbije na ovom skupu, pre svega o njegovom susretu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel“, saopštio je RTS.

Kako je navedeno, u 11.52 francuska televizija, čiji je signal preko Evrovizije preuzimao RTS, dala je tokom govora predsednika Francuske Makrona kadar dela tribine na kojoj je sedeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Urednik prenosa uradio je takozvani stop kadar sa namerom da ga kasnije kao aplikaciju koristi u narednim informativnim emisijama. Tokom specijalne emisije, lošom procenom dežurnog urednika, isti taj „stop kadar“ korišćen je dva puta u trajanju po tri sekunde na način koji odudara od standarda RTS-a“, tvrdi RTS.

Kolegijum RTS-a se izvinio zbog ovog „profesionalnog propusta koji će biti sankcionisan“, ali i odbacio sve „zlurade komentare“ o pokušajima falsifikovanja ovog događaja.