Još deset izbegličkih porodica u Kladovu stambeno zbrinuto 1Ilustracija Foto: Milan Ruzojević (Ilustracija)

Zgrada u kladovskom naselju „Pesak“ u ulici Veljka Vlahovića,  izgrađena je  u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa, a Trkulji je danas ključeve uručio ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

Prema rečima Dačića, četvrti potprojekat Regionalnog stambenog programa vredan je 18,7 miliona evra, pri čemu je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.

– U okviru Programa u Srbiji obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od sedam hiljada izbegličkih porodica. Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 127 miliona evra. Drago mi je što smo  svima vama vratili osmeh na lice. Želim vam od srca da što lepše i bezbrižnije živite u svojim novim domovima –  kazao je potpredsednik Vlade Ivica Dačić,  zahvaljujući se Evropskoj uniji koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Banci za Razvoj Saveta Evrope, koja upravlja Fondom, kao i OEBS-u i UNHCR-u.

Kako navodi  predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, cilj realizacije projekta je da u ovoj podunavskoj opštini  više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz devedesetih godina, a da nemaju rešen trajan stambeni smeštaj.

Od sada u opštini Kladovo nema lica sa statusom izbeglice koje stambeno nije zbrinuto uz podršku Vlade Srbije, EU i lokalne samouprave, s obzirom da  su i stanari u deset stambenih jedinica dobili trajan smeštaj

– Danas je lep dan za deset porodica u Kladovu koje će konačno osetiti toplinu novog doma. Znamo kroz šta su izbegla lica u protekom periodu prošla, nije im bilo lako iako su ih Kladovljani prihvatili kao svoje.Živeli su u kolektivnom centru, u iznajmljenim stanovima, imali prinudni smeštaj, ali su uspeli su da se izbore sa životnim nedaćama.Sada kada imaju svoj dom moramo biti zadovoljni jer je nagrađen trud  opštine  Kladovo  koja nastavlja  odgovornu socijalnu politiku prema ugroženim kategorijama ljudi.  – naglasio  je prvi čovek opštine Kladovo, Saša Nikolić.

Ceremoniji uručivanja ključeva prisustvovali su brojni zvaničnici koji su poželeli lep život stanarima, među kojima su bili i  komesar za izbeglice  Vladimir Cucić, Džon Jang iz predstavništva UNHCR-a u Srbiji. Najradosniji su, svakako bili korisnici stanova.

– Porodice koje  su godinama živele u iznajmljenim stanovima i koje su  uprkos prinudnom  smeštaju uspele  da se izbore sa životnim nedaćama, sada u novim stanovima znaju da  im predstoji bolji život jer je neizvesnosti i mukama došao kraj, pošto sada imamo svoju adresu –  poruka je Mihajla Dronjka iz Zrmanje opština Gračac, jednog od  korisnika stanova.

Objekat je bruto površine 660 kvadrata i u njemu je deset stanova od jednosobnih do četvorosobnih. Vrednost radova je 350.000 evra,  porodice koje su dobile stanove u prvih šest meseci plaćaće zakup, a  nakon toga moći će da se uključe u fazu otkupa.