Foto: Stanislav Milojković

… vrati sudiji Ajdinu Akaju kako bi razmotrio „novo pitanje u vezi sa mogućnošću svedoka da svedoče u Srbiji i odgovarajućim zaštitnim merama, a sve kako bi se utvrdilo da li je u interesu pravde da se ovaj predmet prosledi Srbiji radi suđenja“, rečeno je Danasu u Mehanizmu.

Iz Mehanizma su tako za naš list demantovali navode pojedinih beogradskih medija da je haški sud prekjuče doneo odluku da se dvoje radikala procesuiraju u Beogradu. Naglašeno nam je da u odluci po žalbi tužiteljke Dajane Elis na nalog o prosleđivanju predmeta Srbiji, Žalbeno veće Mehanizma nije prosledilo postupak zbog nepoštovanja suda protiv Radete i Jojića Srbiji, već da zbog tog „novog pitanja“ koje tužiteljka Elis nije ranije pokrenula pred sudijom Akajem, on treba da razmotri podneske i tužiteljke i Srbije, i ukoliko to bude potrebno, od Službe Mehanizma za podršku i zaštitu svedoka.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012. godine optužio da su da su ucenjivali svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče. Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je Beogradu uputio u januaru 2015. godine. Potom je 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, jer nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda. Tribunal je onda 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da su vlasti u Beogradu nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao „crvene poternice“. Takođe, Tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju radikala. Po zatvaranju Tribunala, krajem prošle godine, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam. Inače, pored Radete i Jojića, za isto delo teretio se još jedan član SRS-a, Jovo Ostojić, ali je on u međuvremenu preminuo.