Jovanović: Zakon o poreklu imovine prioritet 1Foto: N1 (arhiva)

Za Narodnu stranku i Savez za Srbiju donošenje zakona o poreklu imovine je prioritet, poručio je potpredsednik te stranke i zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović u Skupštini Beograda.

Po tom zakonu će, kako je navedeno u saopštenju Narodne, biti oduzimana neosnovano stečena imovina, od sadašnjih i bivših javnih funkcionera i sa njima povezanih lica. A sam zakon će se primenjivati na sve takve slučajeve u poslednjih 25 godina.

Najnovije otkriće o dve vile u vrednosti od više od četiri miliona evra u vlasništvu bivšeg direktora državne kompanije Elektromreža Srbije, mora da posluži kao poslednja opomena da je ovaj zakon trebalo odavno doneti, ocenio je Jovanović u pisanom saopštenju.

Srbija je, kako tvrdi Jovanović, „jedina zemlja u Evropi u kojoj jedan ministar u vladi kupuje stan za keš odbijajući da objasni poreklo novca, dok drugi ima 45 bankovnih računa u inostranstvu“.

Ovakva praksa je dovela do toga da Srbija bude jedina država u Evropi koja je na crnoj listi relevantnih međunarodnih organizacija zbog pranja novca, što odvraća ozbiljne strane investitore i cementira kriminal i bedu u našoj zemlji, ocenio je Jovanović.

S obzirom da je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić garantovao da će se zakon o poreklu imovine naći u skupštinskoj proceduri još u junu 2013. godine, svima je postalo jasno da od toga nema ništa i da je, kako ističe Jovanović, promena režima preduslov za usvajanje tog zakona.

Zato Narodna stranka i Savez za Srbiju garantuju da će zakon o poreklu imovine doneti ekspertska prelazna vlada, kao i da će sredstva od oduzete imovine biti uplaćena u budžet Republike Srbije, poručio je u saopštenju Jovanović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Jovanović: Zakon o poreklu imovine prioritet”

  1. Kako sam vec vise puta isticao ovaj zakon nece dati velike rezultate bez izmena krivicnog zakonodavstva tj. ukidanja zastare krivicnih dela obzirom da je vecina dela iz 90ih vec zastarela, kao naprimer Karic, Subotic itd.

  2. Zakonu o poreklu imovine treba da podlegnu svi, pa da vidimo cija baba vozi tudju biciklu!

  3. Svi najavljuju ovaj zakon u predizbornoj kampabji, a kada dođu na vlast zaborave na njega.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.