Koja je vrednost imovine Rusije u SAD koja će biti prebačena u fond za obnovu Ukrajine?: Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio zakon 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predstavnički dom Kongresa SAD je u subotu usvojio paket pomoći iz inostranstva, kao i ono što se zove REPO zakon koji će dozvoliti Bajdenovoj administraciji da konfiskuje milijarde dolara vrednu rusku imovinu koja se nalazi u američkim bankama i prebaci je u Ukrajinu u fond za rekonstrukciju, piše Nbcnews.

„Dostavljajući hitno potrebnu pomoć Ukrajini, Sjedinjene Države su se ponovo potvrdile kao lider slobodnog sveta i kao pouzdan partner svojim saveznicima“, rekao je demokratski predstavnik Riči Tores.

„SAD imaju jedinstvenu obavezu pomoći borcima da se bore za svoju slobodu, i to nigde više nego u Ukrajini, čija samoodbrana od Putinove agresije mora da pobedi“.

REPO zakon, koji bi ovlastio Bajdena da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu u američkim bankama i prebaci je u specijalni fond za Ukrajinu, deo je paketa strane pomoći koji je mesecima bio u zastoju u Predstavničkom domu.

Više od 6 milijardi dolara od 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine nalazi se u američkim bankama. Većina od 300 milijardi dolara nalazi se u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji.

U sredu je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson objavio paket koji bi uključivao desetine milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegova vlada uložili su velika sredstva kako bi održali stabilnu rublju, ulažući oko 300 milijardi dolara u devizne rezerve.

Ali početkom 2022. godine, nakon Putinove invazije na Ukrajinu, sve zemlje Grupe sedam (G7), uključujući SAD, Britaniju, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan, udružile su se i zamrzle svih 300 milijardi dolara ruske strane valute rezerve koje se drže u bankama u tim zemljama, najveći deo novca u Evropi.

„Rusi su bili iznenađeni kada su, odmah nakon početka rata, Evropljani preduzeli potpuno iste mere kao i Sjedinjene Države, zamrznuvši sve rezerve koje su bile tamo, a isto su uradili i Japanci, zbog čega je većina ruskih rezervi danas zamrznuta u zapadnim bankama“, rekao je Kris Miler, profesor na Flečer školi na Univerzitetu Tafts.

Ideja o konfiskaciji ruske imovine pojavila se prošle godine i žestoko je osporavana od strane ekonomista i eksperata za spoljnu politiku.

U nedavnom tekstu u Njujork Tajmsu, Kristofer Koldvel je tvrdio da je „užasna ideja“ konfiskovati ruska sredstva jer bi druge zemlje mogle da prestanu da ulažu u SAD, što bi moglo negativno uticati na ekonomiju na duge staze.

„Ovo bi moglo oslabiti status dolara kao glavne globalne rezervne valute. Dolar je verovatno najvrednija strateška imovina koju Sjedinjene Države imaju“, tvrdi Koldvel.

Majkl Mekfol, nekadašnji ambasador SAD u Rusiji, koji je mesecima lobirao za REPO zakon, uzvratio je na Kaldvelovu tvrdnju i rekao da bi korišćenje ruske imovine za Ukrajinu poslalo važnu poruku autokratskim nacijama širom sveta.

„Ima onih koji kažu: ‘Pa, ovo će naštetiti dolaru. To je loše za našu reputaciju.’ Imam otpor prema tome. Ne želim da kriminalci ulažu u obveznice američkog trezora“, rekao je Mekfol.

Jedan od diplomatskih izazova bio bi ubediti druge zemlje G7 da učine isto. Dok se Velika Britanija slaže sa tom idejom, Francuska i Nemačka su bile uzdržane.

Usred diplomatskih manevara, jedna grupa uporno vrši pritisak na članove Kongresa, Bele kuće i zemlje G7 da krenu napred sa idejom konfiskacije sredstava.

Inicijativa za obnovu demokratije (RDI), neprofitna organizacija sa sedištem u Vašingtonu, koja promoviše demokratiju i američke interese u inostranstvu, poslala je pismo u petak pozivajući lidera većine Džonsona i lidera manjine u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa da rade zajedno na usvajanju REPO zakona.

„Vaše vođstvo kroz zakonodavnu akciju povećaće verovatnoću da administracija uradi ono što je neophodno da konfiskuje Putinove milijarde“, napisali su predsednik RDI Gari Kasparov i izvršni direktor RDI Urijel Epštejn.

U intervjuu u petak, Epštejn je rekao da veruje da će SAD preduzeti akciju da dovedu do saradnje G7 kako bi se konfiskovala sredstva.

„Druge zemlje G7 će delovati na konfiskaciju ruske imovine samo ako SAD prednjače“, rekao je Epštejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari