Jovanović: Zakon o poreklu imovine prioritet 1Foto: N1 (arhiva)

Za Narodnu stranku i Savez za Srbiju donošenje zakona o poreklu imovine je prioritet, poručio je potpredsednik te stranke i zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović u Skupštini Beograda.

Po tom zakonu će, kako je navedeno u saopštenju Narodne, biti oduzimana neosnovano stečena imovina, od sadašnjih i bivših javnih funkcionera i sa njima povezanih lica. A sam zakon će se primenjivati na sve takve slučajeve u poslednjih 25 godina.

Najnovije otkriće o dve vile u vrednosti od više od četiri miliona evra u vlasništvu bivšeg direktora državne kompanije Elektromreža Srbije, mora da posluži kao poslednja opomena da je ovaj zakon trebalo odavno doneti, ocenio je Jovanović u pisanom saopštenju.

Srbija je, kako tvrdi Jovanović, „jedina zemlja u Evropi u kojoj jedan ministar u vladi kupuje stan za keš odbijajući da objasni poreklo novca, dok drugi ima 45 bankovnih računa u inostranstvu“.

Ovakva praksa je dovela do toga da Srbija bude jedina država u Evropi koja je na crnoj listi relevantnih međunarodnih organizacija zbog pranja novca, što odvraća ozbiljne strane investitore i cementira kriminal i bedu u našoj zemlji, ocenio je Jovanović.

S obzirom da je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić garantovao da će se zakon o poreklu imovine naći u skupštinskoj proceduri još u junu 2013. godine, svima je postalo jasno da od toga nema ništa i da je, kako ističe Jovanović, promena režima preduslov za usvajanje tog zakona.

Zato Narodna stranka i Savez za Srbiju garantuju da će zakon o poreklu imovine doneti ekspertska prelazna vlada, kao i da će sredstva od oduzete imovine biti uplaćena u budžet Republike Srbije, poručio je u saopštenju Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.